Február 2015

Referendum o rodine

Referendum

Rodina je prvým a najdôležitejším zo všetkých vplyvov, ktoré ovplyvňujú náš život. Viera a láska sú Božie dary, Boh však prenáša tieto milosti cez vieru a lásku iných - našich rodín - ktoré sa dotýkajú nášho života. Naši rodičia sú prvými vzormi v našom živote. V dnešnej dobe sa s blížiacim referendom veľmi diskutuje o význame rodiny v zložení mama, otec, deti. Spochybňuje sa to, čo je Bohom dané a pre nás to najlepšie. Že nás stvoril ako muža a ženu. Nemôžeme si meniť či vyberať pohlavie podľa toho, ako sa cítime. Chráňme si to, čo nám Boh odjakživa dal, bojujme za to.
V mnohých krajinách už schválili zvrátenú ideológiu, ktorá sa chce presadiť aj u nás. Už nie sú pomenovania ako mama a otec, ale rodič 1 a rodič 2. Podľa nej si človek môže pohlavie zmeniť kedykoľvek počas života. Zámerne menia rozprávky, že si princ namiesto princeznej zoberie princa. Keď rodičia dajú svojim deťom po zadku, vezmú im ich. Keď sa ozývajú voči obsahu sexuálnej výchovy v škôlke, zakážu približovať sa do tohto zariadenia. 3 až 5-ročné deti sa majú hrať hry na doktora, kde sa deti navzájom vyšetrujú aj na intímnych miestach . Učia sa, ako sa navzájom hladkať. Tieto veci pokračujú na základných školách (v Nemecku prvé 4 triedy) deti robia projekty o sexe, pohlavných orgánoch, ktoré prezentujú pred celou triedou. V Čechách tohto roku prvýkrát zavádzajú sexuálnu výchovu podľa nových smerníc. Osemroční tretiaci navliekajú kondómy na umelohmotné makety. V švajčiarskych školách sa presadzuje a zavádza pornografia do vyučovania. Účasť na tomto vyučovaní je povinná a ak s tým rodičia nesúhlasia, hrozí im až väzenie. Deti z normálnych rodín sú nútené k ponižujúcim hrám v školách, je im vštepované, že homosexualita je prirodzená, že je vhodné, aby dieťa homosexuálny styk skúsilo, aby tak zistilo, či nie je inej ako heterosexuálnej orientácie. Všetok odpor rodičov je zbytočný. Súdy zhadzujú zamietavé žaloby zo stola, rodičia sú za neposielanie detí na hodiny sexuálnej výchovy trestaní pokutami, väzením, či dokonca odobraním dieťaťa a poslaním do ústavnej starostlivosti. Ak nechceme toto všetko aj na Slovensku, zúčastnime sa referenda, lebo potom už bude neskoro.
Už dnes je veľmi ťažké ísť proti prúdu. V našich školách na Slovensku sa propaguje predmanželský sex ako niečo úplne normálne, žiakom chodí prednášať gynekológ, učia sa o antikoncepcii. Na hodine občianskej výchovy si mali ôsmaci vybrať, s kým z triedy by chceli mať sexuálny styk. V televízii poobede dávajú seriály, kde každé druhé slovo je dvojzmyselné, či priamo hovoria o sexe. Rodičia sa spoľahnú na nápis „od 12 rokov“ a nevedia, čo všetko vníma ich dieťa. Ak nechceme, aby sme ako kresťania boli v menšine, odsudzovaní, ba dokonca i postihovaní za hodnoty, ktoré veríme, nenechajme to tak. Teraz je čas niečo s tým urobiť. Naše deti už majú sexuálnu výchovu v školách v rámci biológie, občianskej výchovy, etickej výchovy i náboženstva. To, aby deti dostali tie pravdivé informácie o najkrajšom darovaní sa manželov, je hlavne na rodičoch. Našim veriacim deťom je veľmi ťažké počúvať v škole a od kamarátov niečo iné, preto je naša zodpovednosť učiť ich k čistote a správnym hodnotám, postojom. Nebuďme však ľahostajní ani voči tomu, čo im prináša škola. Zaujímajme sa o to, čo a akou formou sa učia. Postavme sa za hodnoty našich predkov, za Božie prikázania, ktoré nám ukazujú cestu k láske, šťastiu a večnosti.

-MH-

Rozhovory

V tomto čísle vám prinášame rozhovor s dvoma rodinami z našej farnosti. Ďakujeme im za otvorenosť a možnosť nahliadnuť do ich krásneho rodinného života.
Rodina Adamovcov
1.) Koľko členov má vaša rodina?
6 členov
2.) Kde ste sa s partnerom spoznali?
Počas štúdia na vysokej škole.
3.) Koľko rokov žijete v manželstve?
18
4.) V akom veku sú vaše deti?
17, 15, 11, 7
5.) Čo ste sa snažili v rodine deťom odovzdávať?
Pocit spolupatričnosti, aby si navzájom pomáhali a boli zodpovední. Snažíme sa im vštepovať hodnoty, ktoré sme dostali od našich rodičov, vieru v Boha, ktorý nás stvoril, miluje nás a ponúka nám spoločenstvo s ním už tu na zemi.
6.) Ktoré chvíle vo vašej rodine boli najkrajšie?
Určite tie, keď sme sa prvýkrát pozreli na tie krehučké maličké stvorenia, keď sme ich prvýkrát držali na rukách, keď sme sa tešili z úspechov, spoločné výlety, keď sme boli spolu pri večeri alebo obede, keď sme spolu hrali stolný hokej, spoločenské hry, silvestrovské srandičky.
7.) Čo si najviac vážite na svojich deťoch?
Asi všetko, ich jedinečnosť, dary a vlastnosti, každý je pre nás darom a má v rodine svoje miesto, bez nich si život nedokážeme predstaviť, veď len keď odídu na niekoľko dní, je doma tak prázdno…
8.) Deti, čo sa vám najviac páči na ockovi a mame?
Najviac sa nám páči ich láskavosť, trpezlivosť a hlavne to, že sa majú veľmi radi. Starajú sa o nás a nie je im jedno, ako sa máme a či nás niečo netrápi. Dobre nás vychovávajú a potrpia si na tom, aby nám nechýbali materiálne, ale ani duchovné veci, ktoré sú veľmi dôležité. Dávajú nám príklad svojím životom. Učia nás správať sa k sebe úctivo. Snažia sa vžiť do našich situácií. V tých najhorších chvíľach nás vždy potešia, povzbudia. Sú starostliví, na ocinovi sa mi páči, že sa so mnou hrá. Na mamine sa mi páči, že je spravodlivá.
9.) Čo vám život v rodine dáva?
Je pre nás naplnením, keď máme pre koho pracovať a o koho sa starať, pocit spolupatričnosti a istoty, rodičovskú lásku, radosť a že sme všetci spolu. Veľkým darom a posilou je spoločná modlitba, v ktorej ďakujeme Pánu Bohu za všetky dobrá, čo nám dáva a vyprosujeme si požehnanie a pomoc v konkrétnych veciach ďalšieho dňa.
10.) Ako sa zvyknete všetci spolu zabaviť?
Spoločenskými hrami, pozeráme TV, hra na schovávačku a hádaj, na čo myslím…
11.) Je pre vás dôležité zúčastniť sa referenda o rodine? Prečo?
Áno, je to pre nás dôležité, pretože v hre je budúcnosť našich detí a aj ďalších generácií. Keď to prejde raz, naspäť sa to nevráti. Svet je dnes plný sebectva a bezohľadnosti, každý hľadá len svoje pohodlie, svoje práva bez ohľadu na to, či to niekomu uškodí. Sloboda ľuďom umožňuje robiť rôzne veci, len je tragédiou, keď chýba zodpovednosť. Ale v tomto prípade si myslím, že ide o niečo viac, je to boj zlého, ktorý sa snaží rozvrátiť Boží poriadok, ktorý je od vekov ustanovený. Nikdy sa mu to nepodarí, ale ak to dovolíme, bude to nás a naše deti stáť veľa utrpenia.
12.) Aký máte názor na 3 referendové otázky?
Myslíme si, že vystihujú podstatu problému. Manželstvo je prirodzené, Bohom požehnané spolužitie muža a ženy. Boh stvoril muža a ženu, aby sa milovali a požehnáva ich na deťoch, ktoré sa môžu narodiť len mužovi a žene. Manželským zväzkom chráni predovšetkým deti, ktoré sú najzraniteľnejšie. Osoby rovnakého pohlavia by nemali vychovávať deti, pretože v takomto prostredí deťom chýba prirodzený vzor správania sa opačného pohlavia. Vyrastú z nich dospelí, ktorí sami seba nevedia zaradiť, ľudia s psychickými poruchami, ktorí majú vychovávať ďalšiu generáciu. Dostali by sme sa do špirály, ktorá by nás zničila. A k tretej otázke – je potrebné a malo by to byť jednoznačne právom rodičov, aby mohli vyjadriť nesúhlas s obsahom vyučovania v oblasti sexuálneho správania. My ich učíme čistote, no v škole im predkladajú bezpečný sex. Tieto hodnoty sú úplne pomýlené.
13.) Čo podľa vás najviac v dnešných časoch ohrozuje rodinu?
Asi najväčšou hrozbou je práve znižovanie významu klasickej, normálnej rodiny. Pán Boh stvoril človeka ako muža a ženu. Každý z nich je iný a prináša do vzťahu iný rozmer, pričom sa vo svojej odlišnosti dopĺňajú a obohacujú. Odmietanie tejto pravdy najviac ohrozuje rodinu. A stokrát opakovaná lož vyzerá ako pravda. Až keď jej uveríme a zakúsime jej trpké ovocie, potom uvidíme skutočnú pravdu.
14.) Myslíte si, že to majú rodiny ťažšie ako v minulosti?
Určite áno. Máme síce čo jesť, máme v porovnaní s minulými generáciami doslova blahobyt materiálnych vecí. Chýba nám ale oveľa viac, chýbajú nám skutočné hodnoty ducha. Všade je nával informácií, stále nové správy, možnosti výhodných nákupov, hudba, vymoženosti informačných technológií, bez mobilu si život pomaly ani nevieme predstaviť. Koľko času však venujeme tým, čo žijú s nami v rodine alebo v práci, s ktorými sa stretávame… Je ťažké nájsť si čas a byť každý deň chvíľu sám so sebou, so svojimi myšlienkami, pocitmi, so svojím Bohom. Svet nás ohlušuje a vedie k tomu, aby sme sa nezaoberali skutočnými hodnotami, láka nás leskom bezvýznamných zbytočností.
15.) Čo vám najviac pomáha v ťažkých chvíľach?
My si navzájom pomáhame, niektorí celú situáciu obrátia na srandu. Že ma mamina ukľudní, keď som smutný.
16.) Aké výhody/nevýhody má viacčlenná rodina?
Nevýhodou je viac povinností a menej času na osobné veci, výhodou, že deti sa veľa naučia od starších súrodencov. Skromnejší rozpočet, s ktorým si musíme vystačiť, je zároveň nevýhodou aj výhodou.
17.) Čo by ste poradili manželom, ktorí váhajú pri rozhodovaní sa o veľkosti svojej rodiny?
Možno, aby pri svojom rozhodovaní nechali priestor aj Bohu…
Rodina Priškinovcov
1.) Koľko členov má vaša rodina?
Naša rodina má 6 členov: mama, otec a štyria synovia.
2.) Kde ste sa s partnerom spoznali?
Spoznali sme sa na púti.
3.) Koľko rokov žijete v manželstve?
V manželstve žijeme 25 rokov.
4.) V akom veku sú vaše deti?
Chlapci sú vo veku: 24, 21, 20, 12.
5.) Čo ste sa snažili v rodine deťom odovzdávať?
Snažili sme sa deťom dať lásku, vieru v nášho nebeského Otca, aby boli z nich dobrí ľudia všade kam ich život zavedie.
6.) Ktoré chvíle vo vašej rodine boli najkrajšie?
Najkrajšie chvíle v našej rodine boli: keď sa nám narodili chlapci, keď sme ich priviedli na sviatosť krstu, k 1. sv. prijímaniu, k sviatosti birmovania. Tešili sme sa z každej narodeninovej oslavy. Spolu sme prežívali sviatky Veľkej noci aj Vianoc. Tešili sme sa, keď chlapci zmaturovali. Sú krásne chvíle aj naďalej, keď chlapci majú úspechy.
7.) Čo si najviac vážite na svojich deťoch?
Na našich deťoch si najviac vážime, že sú takí, akí sú, že sú pracovití, úprimní a hlavne, že nás veľmi ľúbia. Som rada, keď mi chlapci pomôžu v kuchyni, poupratujú, otcovi pomôžu s prácami okolo domu.
8.) Deti, čo sa vám najviac páči na ockovi a mame?
Na našich rodičoch sa nám najviac páči, že majú pre nás vždy pochopenie a nemusíme sa báť sa im s niečim zdôveriť, vždy nám poradia, keď sa ich spýtame a že nás ľúbia.
9.) Čo vám život v rodine dáva?
Život v rodine je úžasný, v rodine je istota, zázemie, nikdy sa nenudíme. Keď nás zastihnú rôzne skúšky vieme, že sa môžeme jeden na druhého spoľahnúť, vždy nám pomáha modlitba.
10.) Ako sa zvyknete všetci spolu zabaviť?
Najviac sa zabavíme na rodinných oslavách, v lete na kúpalisku, ale aj doma pri spoločenských hrách.
11.) Je pre vás dôležité zúčastniť sa referenda o rodine? Prečo?
Áno, je dôležité sa referenda o rodine zúčastniť. Je smutné, že musíme riešiť, to, čo je u ľudí samozrejmosťou. Ale keď sa ľudia dajú ovplyvniť všelijakými bludmi, potom trpia všetci. Preto prosíme všetkých ľudí, ktorým záleží na budúcnosti ich detí a vnúčat, aby sa referenda zúčastnili.
12.) Aký máte názor na 3 referendové otázky?
Tri referendové otázky sú so súhlasom - trikrát áno.
1. otázka: samozrejme, že manželstvo je len medzi mužom a ženou, veď je to sviatosť, ktorú máme od Pána Boha.
2. otázka: je to strašné, aby deti vyrastali a boli vychovávané 2 ženami alebo 2 mužmi, veď to je porušenie práv dieťaťa, ktoré potrebuje aj mamu aj otca, nikdy nenahradí takýto pár, skutočných rodičov.
3. otázka: To by bolo najukrutnejšie, keby také deti, ktoré nesúhlasia s takouto výučbou na školách, teda aj ich rodičia, aby boli za to potrestaní; deti odňaté z rodiny a rodičia išli do väzenia, je to niečo strašné, nepredstaviteľné, aby sa to dialo u nás na Slovensku - hrôza.

13.) Čo podľa vás najviac v dnešných časoch ohrozuje rodinu?
Rodinu najviac ohrozuje veľký a dostupný vplyv médií, niekedy až príliš skeptický pohľad na život.
14.) Myslíte si, že to majú rodiny ťažšie ako v minulosti?
V každej dobe to mali a majú rodiny ťažké. V minulosti to boli rôzne spoločnosti a izmy, ktoré ohrozovali rodinu a dnes zasa napr.: Gender ideológia a rôzne zlé vplyvy. Nesmieme sa vzdať viery v nášho Pána Boha a neustále prosiť aj ďakovať v modlitbách, a tak vytrváme až do konca. Predsa nám Pán Ježiš povedal „Som tu s vami až do skončenia sveta.“ A tomu veríme, že pokušiteľ bude porazený.
15.) Čo vám najviac pomáha v ťažkých chvíľach?
V ťažkých chvíľach nám najviac pomáha modlitba. Podporovanie sa navzájom jeden druhého. Rodičia deti a deti rodičov.
16.) Aké výhody/nevýhody má viacčlenná rodina?
Viacčlenná rodina má veľa výhod. Napríklad staršie deti pomáhajú rodine s mladšími deťmi. Pomôžu poobliekať sa, odprevadiť do škôlky, potom im pomôžu s úlohami do školy, hrávajú sa s nimi. Je to výborné. Nevieme si predstaviť, že by niekto z nás v našej rodine chýbal.
17.) Čo by ste poradili manželom, ktorí váhajú pri rozhodovaní sa o veľkosti svojej rodiny?
Je ťažké niekomu radiť. Ale ak sa niekto rozhoduje mať viac deti nemusí sa báť, lebo s vierou v nášho Pána Boha sa dá všetko zvládnuť. Vždy nám Pán pomôže, nikdy nás neopustí, ani v ťažkých chvíľach.

-MH-