Február 2014

Obetovanie Pána

Obetovanie Pána

Podľa Mojžišovho zákona bola matka po narodení chlapca nečistá 40 dní. Prinesením obety sa stávala čistou. Zároveň podľa zákona obetovala svojho prvorodeného Bohu. Tak aj Panna Mária a svätý Jozef z poslušnosti k zákonu obetovali Ježiša.
Obetovanie – slovo, ktoré nám dnešným ľuďom neznie veľmi príťažlivo. Obetovanie – darovanie seba samého pre druhých. Obetovanie – byť svetlom pre svoje okolie na úkor svojho egoizmu. Svetlom sviece, ktorá celá zhorí len preto, aby iní nemali tmu. Svieca s jasným svetlom. Sú sviece, ktoré horia len takým malým svetielkom alebo sviece, ktoré nehoria vôbec. Tie bývajú navonok najkrajšie, ale bez svetla. Niekedy sa stane, že prídu búrky, víchrice (hriechy) a zhasnú svetlo. Vtedy treba sviecu čím skôr zapáliť od večného svetla (sv. spoveď). Niektoré sviece sú vybavené skleneným krytom, ktorý ešte viac odráža svetlo a viac chráni sviecu pred búrkami (kryt = zasvätenie Božskému Srdcu alebo Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie). Je na nás ako chceme svietiť. Či byť svieca bez svetla navonok zachovalá, alebo svieca opotrebovaná, ktorá sa neustále rozdáva, ktorá už toľkokrát zhasla, ale stále chce svietiť jasným svetlom.
Keď Simeon vzal Ježiša do náručia povedal: „On je svetlo na osvietenie pohanov“. A aké svetlo som ja? Som vôbec nejaké svetlo?

-ĽB-

Sviatosť pomazania chorých

Pomazanie chorých

Keď sa Cirkev stará o chorých, preukazuje tým službu samému Kristovi v trpiacich údoch jeho tajomného Tela. Sviatosťou pomazania poskytuje úľavu, Eucharistiou chorých posilňuje a modlitbou vyprosuje ochranu v nebezpečenstvách smrti.
Apoštol Jakub to vyjadril takto: „Ak je niekto z vás chorý, nech si povolá kňazov Cirkvi, tí nech sa nad ním modlia a pomažú ho olejom v mene Pánovom. Modlitba s vierou zachráni chorého. Pán mu uľahčí. A ak sa dopustil hriechov, odpustia sa mu“ (Jak 5, 14-15)
Snažme sa vcítiť do situácie našich starých mám a starých otcov, ktorí celý život vo sviatostiach nachádzali silu, úľavu a pokoj pre svoju dušu a doprajme im, aby aj v posledných rokoch svojho života, často prežitých v ťažkej chorobe, dostávali túto posilu cez sviatosť pomazania chorých a Eucharistiu.
Máme mnoho príkladov, keď starenka alebo starký už nepoznali svoje deti, nevedeli kde sa nachádzajú, ale keď pán farár im ukázal sviatostného Spasiteľa v hostii, začali sa prežehnaním modliť…
Sviatosť pomazania chorých môžu prijímať aj mladí ľudia, a to v ohrození života, napr. pred vážnou operáciou.
Aj touto cestou ponúkam telefonické spojenie:

Stačí zavolať a môžete pomôcť zachrániť večnosť človekovi, na ktorom vám záleží.

-mk-

A tvoju vlastnú dušu prenikne meč…

Sedem bolestí Panny Márie

Simeon ich požehnal a Márii, jeho matke, povedal: "On je ustanovený na pád a na povstanie pre mnohých v Izraeli a na znamenie, ktorému budú odporovať, a tvoju vlastnú dušu prenikne meč -, aby vyšlo najavo zmýšľanie mnohých sŕdc." (Lk 2, 34-35)
Už štyridsať dní po Ježišovom narodení si Mária vypočula proroctvo staručkého Simeona o tom, že jej dušu prenikne meč – meč bolesti. Panna Mária ako matka prežívala veľmi intenzívne všetko, čo sa dialo okolo jej syna, a tak s veľkou bolesťou vnímala všetky momenty v živote Pána Ježiša.
Mariánski ctitelia vymenúvajú aspoň sedem najznámejších bolestí Panny Márie:

  1. Simeonovo proroctvo
  2. Útek do Egypta
  3. Hľadanie strateného Ježiša v chráme
  4. Stretnutie s Ježišom na krížovej ceste
  5. Pohľad na Ježišovo zomieranie na kríži
  6. Ježišovo sňatie z kríža
  7. Uloženie Ježišovho tela do hrobu
Číslo 7 má vo Svätom písme (rovnako ako aj iné čísla) svoj význam. Sedmička je symbolom plnosti, čo znamená, že Sedembolestná Panna Mária bola plná bolestí, a teda v jej živote bolo nespočetné množstvo okamihov, ktoré zármutkom zasiahli jej materinské srdce.
Pred mesiacom sme vstúpili do roku 2014, ktorý Konferencia biskupov Slovenska vyhlásila za rok Sedembolestnej Panny Márie. Stalo sa tak v roku, v ktorom uplynie 450 rokov odvtedy, ako začala v Šaštíne úcta k Sedembolestnej Panne Márii. Bolo to v roku 1564 a začiatkom tejto úcty bolo uzdravenie manželského vzťahu manželov Angely a Imricha Coborovcov.
Keď sa manželia vracali v uzavretom koči naspäť do svojho kaštieľa v Šaštíne, došlo medzi nimi k ostrej výmene názorov. Hádka vyústila do situácie, že gróf Imrich dal koč zastaviť a svoju manželku aj s jej služobnou z neho vykázal. Následne pokračoval v ceste do kaštieľa. Pre Angelu to bolo veľké poníženie, no urážku prijala a manželovi odpustila, nakoľko poznala jeho výbušnú povahu. Trápila ju však neistota, čo bude nasledovať doma. S plačom sa obrátila o pomoc k Panne Márii a dala jej prísľub, že ak zavládne v ich rodine pokoj, na mieste incidentu dá postaviť sochu Sedembolestnej Panny Márie. A pomoc prišla bleskurýchlo. Koč sa vrátil a kočiš zastal. Manžel odkázal Angele, že koč je pre ňu. Panovačný a hrdý Cobor akoby bol na povel zmäkol, chcel odčiniť krivdu a vrátiť svojej manželke pred služobníctvom česť. Manželke šiel naproti k bráne kaštieľa, kde ju privítal, pomohol jej vystúpiť z koča, poprosil ju o odpustenie a viedol ju do domu. Jeho predchádzajúca zlosť sa zmenila na jemnosť a lásku. Dal Angele čestné slovo, že čosi podobné sa už nezopakuje a v rodine zavládol pokoj a láska.
Na žiadosť slovenských veriacich a biskupov ustanovil pápež Pavol VI. v roku 1966 Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska a pútnický chrám v Šaštíne povýšil na baziliku minor.

-RS-

Modlitba k Sedembolestnej:

Sedembolestná matka, ktorá v lone držíš mŕtve telo svojho syna Ježiša, prosíme Ťa, pre tú veľkú bolesť, keď meč prenikol tvoje najčistejšie Srdce, vypros nám milosť u svojho syna, očistenie našich sŕdc, obrátenie hriešnikov, osvietenie neveriacich. Uchop za ruku mládež a ukáž jej svoje dieťa, aby skrze horkosť jeho utrpenia a tvojej bolesti si udržiavala čistotu panenstva. Sedembolestná matka Mária, oroduj za nás u svojho syna.

Hľadaj, čo je tvojmu srdcu blízke a za tým choď

Manželstvo

Vo februárovom čísle Nášho hlasu sa trošku zamyslíme nad témou láska. Je to aj preto, že v tomto mesiaci má sviatok svätý Valentín, ktorý je patrónom tých, ktorí vykročili na cestu lásky, ale i tých, ktorí po tejto ceste kráčajú už roky. A práve takýchto manželských párov z našej farnosti sme sa opýtali niekoľko otázok. Ďakujem, že nám dovolili trošku vstúpiť do ich života a verím, že nám ich odpovede a rady budú veľkým prínosom a vzorom. Veď žiť spolu vyše 30 rokov v manželstve a stále milovať toho druhého takého, aký je, je v dnešnej dobe veľmi vzácne. Ďakujeme za ich krásne svedectvo života v manželstve a prajeme im, nech ich aj naďalej Pán Boh sprevádza a požehnáva. No a tu sú naše otázky:
1.) Odkiaľ pochádzate a kde ste vyrastali?
Manželský pár 1: „Teraz bývame vo Veľkom Krtíši. Vyrastali sme neďaleko, jeden na dedine a druhý na prekrásnych lazoch.“
Manželský pár 2: „Z dediny a na dedine sme aj vyrastali.“
Manželský pár 3: „Pochádzame z dediny, tam sme aj vyrastali.“
2.) Ako ste sa spoznali?
Manželský pár 1: „Na svadbe, kde sme boli pozvaní ako hostia, jeden z jednej strany a druhý z druhej strany.“
Manželský pár 2: „Vďaka našim spoločným priateľom.“
Manželský pár 3: „Spoznali sme sa na svadbe kamaráta.“
3.) Ako dlho ste spolu chodili pred sobášom?
Manželský pár 1: „Od nášho spoznania do sviatostného sobáša uplynulo 2 a pol roka a z toho som bol 2 roky na základnej vojenskej službe.“
Manželský pár 2: „1460 dní.“
Manželský pár 3: „Pred sobášom sme chodili spolu zhruba 8 mesiacov.“
4.) Čo si myslíte, čo je najdôležitejšie pri spoznávaní sa?
Manželský pár 1: „Spoznávanie je očarujúce a vzrušujúce. Spoznávanie partnera pre svoj život je veľmi dôležité. V tom období sa môže cit, náklonnosť, sympatie priecť s rozumom. Vtedy treba dať prednosť rozumu.“
Manželský pár 2: „Vzájomná komunikácia o všetkých sférach života.“
Manželský pár 3: „Ťažko povedať, osobné sympatie?“
5.) Aký máte názor na spolužitie pred manželstvom?
Manželský pár 1: „Veľmi jasný, stotožňujem sa s učením Katolíckej cirkvi.“
Manželský pár 2: „Negatívny.“
Manželský pár 3: „My sme nežili spolu pred svadbou.“
6.) Koľko rokov ste už manželia?
Manželský pár 1: „31 rokov.“
Manželský pár 2: „30 rokov.“
Manželský pár 3: „Manželia sme už 38. rok.“
7.) Ste so svojím partnerom úplne odlišný alebo máte toho veľa spoločného?
Manželský pár 1: „Máme veľa spoločného a za tie roky sme sa naučili spoločnej trpezlivosti, láskavosti a tolerancii.“
Manželský pár 2: „50:50.“
Manželský pár 3: „Je to tak pol na pol.“
8.) Ako by ste vysvetlili rozdiel medzi zaľúbenosťou a skutočnou láskou? Je v tom nejaká postupnosť?
Manželský pár 1: „Zaľúbenosť medzi mužom a ženou je pozvánka na cestu pre skutočnú lásku. A postupnosť sa meria od nuly do nekonečna.“
Manželský pár 2: „Zaľúbenosť - idealizovanie si svojho partnera, aj keď je to príjemné. Skutočná láska - vzťah v úplnej pravde a dôvere. Zaľúbenosť je krátky štart a potom je tá krásna cesta, kde by mala vládnuť skutočná láska rastúca v intenzite.“
Manželský pár 3: „Skutočná láska potrebuje hlavne veľa ústretovosti a tolerancie. Skutočná láska prichádza postupne.“
9.) Dá sa zaľúbenosť a láska zlúčiť dokopy?
Manželský pár 1: „Musia ísť vždy tesne popri sebe, ak by to tak nebolo, po čase by zanikli obidve.“
Manželský pár 2: „Nie, jedno a až potom to druhé.“
Manželský pár 3: „Áno.“
10.) Ste momentálne zaľúbení?
Manželský pár 1: Manžel: „Áno, vždy viac a viac a nikdy sa nechcem odľúbiť.“ Manželka: „Zaľúbená som do môjho muža a s rokmi stále viac.“
Manželský pár 2: „Nie, už sme na ceste do cieľa.“
Manželský pár 3: „Áno.“
11.) Čo znamená pre vás slovo milovať?
Manželský pár 1: „Milovať znamená všetko. Ak by sme niekoho nemilovali v živote a neboli milovanými, tak život by nebol naplnený a nemal by zmysel.“
Manželský pár 2: „Odovzdať sa jeden druhému ako dar - bez podmienok.“
Manželský pár 3: „Hlavne obetovať sa jeden pre druhého.“
12.) Máte nejaké deti?
Manželský pár 1: „Áno, štyri poklady.“
Manželský pár 2: „Áno.“
Manželský pár 3: „Áno, chlapca a dievča.“
13.) Zmenilo sa vo vašej láske k partnerovi niečo po príchode detí?
Manželský pár 1: „Áno, stala sa oveľa zrelšia a po príchode detí prešla prvými testami a naučila nás väčšej zodpovednosti, obetavosti, trpezlivosti a rástla s našimi deťmi, s ich radosťami aj starosťami, s úspechmi a pádmi, za čo teraz veľmi ďakujeme.“
Manželský pár 2: „Menej času na vzájomné prejavy.“
Manželský pár 3: „Ani nie.“
14.) Čo je pre vás najdôležitejšie v prístupe k deťom?
Manželský pár 1: „Najdôležitejšie je, aby rodič bol voči deťom pravdivý a spravodlivý. To znamená, aby tak, ako myslí a vraví, aj tak žil. Veriaci rodičia vedia, že za svoje deti treba prosiť v modlitbách nebeských rodičov o pomoc a poznanie pri výchove.“
Manželský pár 2: „Osobný príklad - hlavne v tom dobrom.“
Manželský pár 3: „Láska a osobný prístup a príklad.“
15.) Prežívali ste v manželstve aj ťažšie chvíle?
Manželský pár 1: „Áno, aj ťažké chvíle sú súčasťou manželstva. Náš vzťah sa postupne upevnil a naučili sme sa odpúšťať si.“
Manželský pár 2: „Áno.“
Manželský pár 3: „Áno.“
Holúbky16.) Čo by ste poradili naším čitateľom, ako tie krízy prekonať? Čo vám vtedy najviac pomohlo?
Manželský pár 1: „Poradiť, ako prekonávať manželské krízy, je veľmi ťažké. Na začiatku musia obaja chcieť, snažiť sa opraviť, napraviť pokazenú situáciu. Hovoriť spolu a modliť sa spolu, aj každý za toho druhého. Nám najviac pomohla naša prísaha na sobáši (v dobrom aj zlom, do tvojej a mojej smrti…).“
Manželský pár 2: „Presvedčenie, že všetko zlé sa raz skončí.“
Manželský pár 3: „Pochopenie toho druhého a tolerancia.“
17.) Na čo najradšej spomínate, keď sa obzriete späť?
Manželský pár 1: „Na to, ako rástli deti, na spoločné výlety, na ich huncútstva a neskôr úspechy v školách, v koníčkoch.“
Manželský pár 2: „Vďačnosť Bohu za dar, ktorý nám bol daný tým, že sme boli pozvaní do vzťahu, v ktorom môžeme prežívať aj napriek našim odlišnostiam a slabostiam niečo, čo je vlastnou podstatou toho Darcu, že aj obyčajní ľudia môžu zakúšať, čo je to krása, radosť, dôvera, šťastie a čaro života.“
Manželský pár 3: „Najradšej si spomíname na príjemne prežité spoločné chvíle.“
18.) Čo by ste zaželali alebo poradili manželom, ktorí čítajú Náš hlas alebo tým, ktorí sa chystajú vstúpiť do manželstva? Máte nejaký návod na šťastné manželstvo?
Manželský pár 1: „Každý, kto vstupuje do manželstva pred Bohom, je viazaný aj prísahou, z ktorej sa raz bude aj zodpovedať. Preto všetkým želám, aby sa ju každému aj podarilo dodržať. Nie preto, že musí, ale preto, že chce z lásky. Návod na šťastné manželstvo? Vždy choďte cestou pravdy a lásky, odpúšťajte si a modlite sa, lebo Bohu nie je nič nemožné!“
Manželský pár 2: „Recept nemáme, lebo každý vzťah je jedinečný, neopakovateľný, originálny. Tým, čo vstupujú do manželstva len jedna rada: Ak vstupujete iba dvaja, tak je otázka, že dokedy vydrží váš vzťah. Ak si však pozvete medzi seba Darcu vašej lásky a vzťahu - do prežívania každého dňa vášho spoločného života, tak je veľký predpoklad a dosť pravdepodobné, že váš vzťah vydrží všetko, aj dobro, aj zlo, až kým šťastne nepomriete.“
Manželský pár 3: „Na šťastné manželstvo návod nemáme. Veľmi veľa pomôže láska a tolerancia, pochopenie a snaha všetko spoločne znášať.“

-MH-