Jún 2013

Šťastná rodina, nie je ničím iným, než predčasným nebom

Slnko svieti a deň hýri jasnými farbami, no zrazu v priebehu popoludnia začne byť dusno a vidieť už aj prvé oblaky. Zaťahuje sa, obloha je už sivá a počuť už aj prvé hromobitie. A vtom blesky z tej oblohy, ktorá bola ešte nedávno tak jasná. Nie, nechcem rozoberať rozmary počasia, len mi tak napadlo, že tak ako s počasím, to častokrát býva aj v našich rodinách.
Hodnoty a myšlienky kresťanstva zastierané vonkajšími vplyvmi tohto sveta spôsobujú, že čoraz viac rodín musí denne zdolávať nemalé problémy. Je dobré, ak po každej búrke vyjde slnko, no niekedy ťažké mraky zatieňujú rodinu tak dlho, kým ju úplne nerozbijú. Na aké miesto v našom rebríčku hodnôt sa dostáva rodina? Pre tých, ktorí v nej žijú zovšednela natoľko, že si ju nevážia. Svojich najbližších považujeme za samozrejmosť a sme ochotní riskovať ich lásku, len aby sme uspokojili svoje egoistické „ja“.
Ani dnešní mladí netúžia zakladať rodiny. Mať deti im príde ako čosi obmedzujúce ich záujmy či kariéru. Sme tak samoľúbi - vyžadujeme a nevieme dávať. „Uchovávanie radostnej rodiny vyžaduje mnoho od oboch, ako od rodičov, tak od detí. Každý člen rodiny sa musí určitým spôsobom stať služobníkom ostatných“, tvrdil Ján Pavol II.
Samotný Ježiš Kristus mohol prísť na svet akýmkoľvek spôsobom, no vybral si práve rodinu. Vidíme, akú úžasnú úctu má rodina v jeho očiach, tú našu nevynímajúc. Nech sa boríme s akýmikoľvek starosťami, Ježiš o nich vie a stojí verne pri nás. Túži sa nás dotýkať, priniesť nám pokoj a chce nás a naše deti viesť a chrániť na ceste životom. Jediné, čo musíme urobiť my, je plne mu dôverovať a on naše rodiny nikdy nesklame.
Zoberte si preto práve vy, dnešní Jozefovia a Márie veľký príklad v plnení Božej vôle bez reptania a zbytočných slov. Zoberte si príklad v ich výchove k deťom. Nepovažujte manželstvo za zbytočné a nestavajte ho na posledné miesto vo svojom živote. Čo všetko je pred ním dôležitejšie? Doštudoval som a idem do zahraničia, aby som si zarobil.
Konečne zarábam nemalé peniaze a snáď okolo tridsiatky sa aj usadím, ale chcem žiť svoj život a príliš sa nezaťažovať záväzkami. Preto žijem v jednej domácnosti so svojou priateľkou a o deťoch zatiaľ rozmýšľam len ako o výdavkoch.
Tí muži, ktorí žijete v rodinách, nepovažujte manželku za osobu, ktorá vám po spoločne prežitých rokoch už len otravuje život. Neodsúvajte svoje deti so slovami: „Teraz mám veľa roboty a nemám na vás čas“. Manželia, žite v dôvere jeden v druhého a nie s pocitom, že mi je ten druhý neverný. Verte, že všetko v rodine bude fungovať, ak vaším cieľom bude vytvárať ozajstný domov, ktorým je to miesto, kde sa podvedome cítite dobre.
Nešťastné rodiny, obracajte sa s modlitbou o pomoc k Bohu a tie šťastné, ďakujte a proste o zachovanie. Ježiš prišiel na Zem, aby žil s nami v našich rodinách a ukázal nám, že sa to dá. Bože, dávame ti svoje rodiny - vládni v nich!

-PCH-

Najsvätejšie Srdce Ježišovo

Najsvätejšie Srdce Ježišovo

V tomto mesiaci si pripomíname sviatok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, ktorý pre celú Cirkev ustanovil v roku 1856 pápež Pius IX.
Počiatky osobitnej úcty k Ježišovmu Srdcu siahajú až do 12. storočia k sv. Anzelmovi a sv. Bernardovi. Medzi ctiteľov Božského Srdca v dejinách Cirkvi patrili rôzni svätí, no najviac sa táto úcta začala vzmáhať od 2. polovice 17. storočia, kedy sa sv. Margite Márii Alacoque viackrát zjavilo Božské Srdce.
Pán Ježiš jej v zjaveniach povedal: "Moje Božské Srdce tak veľmi miluje ľudí, že už nemôže udržať plamene svojej horúcej lásky, ale si žiada, aby sa čo najviac rozšírili. Treba, aby sa pokladmi skrytými v ňom obohatil svet. Túto cenu bohatstva odhaľujem pred tebou - ono obsahuje milosti potrebné na svätý život a na večnú spásu, aby som ľudí zachránil od priepasti zatratenia. Keby mi ľudia aspoň trošku splácali lásku láskou, zdalo by sa mi všetko, čo som pre nich urobil, len nepatrným," hovorí jej. Pán Ježiš si sťažoval na nevďačnosť ľudí, ktorí na jeho lásku odpovedajú chladnosťou a nezáujmom. Osobitne ju povzbudil, aby ho prijímala v Eucharistii, ako často len môže, najmä na prvé piatky v mesiaci. Okrem toho ju žiadal, aby v noci pred prvým piatkom hodinu pred polnocou bdela a modlila sa na pamiatku jeho smrteľnej úzkosti v noci pred utrpením. Ďalej sa Pán Ježiš sťažoval na neúctivosť a svätokrádeže, ktorými ho ľudia urážajú. Čo ho však ešte viac bolí, je to, že to robia aj Bohu zasvätené duše. Pán Ježiš od nej žiadal, aby sa usilovala o zavedenie osobitného sviatku (v piatok po oktáve Božieho tela) na počesť jeho Srdca.
Podobné zjavenia Božského Srdca mala na začiatku 20. storočia sestra Jozefína Menéndezová. Okrem zjavení Božského Srdca, bola počas svojho pozemského života viackrát odvlečená satanom do pekla. Jozefína píše: „Bola som vlečená veľmi dlhou a tmavou chodbou. Zo všetkých strán sa ozývali hrozné výkriky. V stenách tejto úzkej chodby boli výklenky. Z nich vychádzal dym a veľmi malý plamienok vydávajúci neznesiteľný zápach. Z výklenkov bolo počuť rúhanie a nečisté slová. Niektorí preklínali svoje telá, iní svojich rodičov. Ďalší si zase vyčítali, že odmietli milosť a nechránili sa toho, o čom vedeli, že je hriešne. Boli to zmätené výkriky zúrivosti a zúfalstva. Vlečená touto chodbou, zdalo sa mi, že je nekonečná. Potom som dostala takú silnú ranu, že som ňou bola zlomená napoly a zložená vo dvoje vsotená do jedného takého výklenku. Cítila som sa, akoby vtlačená medzi dve horiace dosky a prebodávaná skrz-naskrz rozžeravenými ihlicami. Duše, ktoré boli naproti mne i vedľa mňa, sa rúhali a preklínali ma. Čo mi však spôsobilo najväčšie muky, s ktorými nie je možné porovnať žiadne mučenie, bola úzkosť mojej duše, lebo sa nachádzala odlúčená od Boha…“
Objaviť Ježišovo Srdce znamená spoznať veľkosť lásky, ktorou sme milovaní. Boh nám ponúka lásku, ktorá chce, aby sme sa navzájom milovali až k úplnému sebadarovaniu, aby sme milovali Boha a blížneho, ako seba samého. Skutočnú útechu nájde jedine človek, ktorý nájde cestu k Ježišovmu Srdcu – ak sa naučí milovať spôsobom, ako miloval Ježiš, jeho srdcom.
Prísľuby tým, ktorí zbožne uctievajú Najsvätejšie Srdce Ježišovo – ctitelia obsiahnu:
1. Všetky milosti potrebné ich stavu;
2. pokoj v rodinách;
3. potechu vo všetkých protivenstvách;
4. ochranu v živote, ale osobitne v hodine smrti;
5. požehnanie na všetky podujatia;
6. žriedlo a nekonečné more milosrdenstva v Božskom srdci pre hriešnikov;
7. horlivosť vlažným dušiam;
8. horlivým dušiam pokrok v dokonalosti;
9. požehnanie domom, v ktorých uctievajú obraz Božského Srdca;
10. kňazom veľké milosti pri práci na spáse duší;
11. tým, čo rozširujú pobožnosť Božského Srdca, istotu, že budú zapísaní v samom Srdci Ježišovom.
12. Sľubujem v prehojnom milosrdenstve svojho Srdca, že tým, čo si vykonajú pobožnosť deväť po sebe nasledujúcich prvých piatkov, dám milosť kajúcnosti, že nezomrú bez mojej milosti, ani bez prijatia svätých sviatostí a moje Srdce im bude bezpečným útočišťom v hodinu smrti.

-ĽB-

Chvály v Sklabinej

Možno ešte nie každý vie, že v neďalekej dedinke Sklabiná bývajú v sobotu podvečer Chvály.
Chváliť Boha je spôsob, ako sa mu prihovoriť, vidieť Ho vo všetkých veciach naokolo, chváliť ho za dary, ktorými nás zahŕňa bez ohľadu na to, ako sa k nim staviame my. V sprievode chválových piesní si človek častokrát uvedomí veci, čo mu bežne unikajú, lebo ich berie ako samozrejmosť. Pri takomto rozjímaní a modlitbe, ktorej podkladom môže byť nejaká stať zo Svätého písma, zrazu zbadáme, na čo všetko pre nás Boh myslí, ako nám pripravuje cestu a otvára nové možnosti. Keď otvoríme svoje srdce, pocítime jeho láskavé vedenie a aj ťažkosti, s ktorými zápasíme, majú zrazu riešenie a možno nie sú až také ťažké.
Keď budete plánovať, čo robiť v sobotu večer, nezabudnite ani na túto ponuku. Namiesto nejakého filmu a polihovania pred televízorom využiť čas na načerpanie nových síl, priblížiť sa k Bohu Otcovi a prebrať si s Ním veci, ktoré nevieme vyriešiť, usporiadať si myšlienky, odovzdať Mu všetko – samých seba a nechať sa Ním viesť. Chváliť, ďakovať, prosiť. Človek to jednoducho potrebuje, zastaviť sa a uvedomiť si veľa vecí, ktoré sú v jeho živote.
V útulnom malom kostolíku sa budete hneď cítiť ako doma. A ešte zvlášť, keď budete spoločne tráviť čas s milujúcim nebeským Otcom.

-JA-

Svätá zem

Tábor

17. 9. 2012 – pondelok

Bol večer a nastalo ráno – deň prvý. Deň D, deň nášho odchodu do Izraela, do Svätej zeme. Moje pocity? Teším sa, bojím sa, som zvedavá, už aby som tam bola, nechcem ísť, chcem ísť. Žalúdok mám stiahnutý celou cestou na parkovisko pri kostole, kde sme sa mali stretnúť a odtiaľ autobusom vyraziť do Ostravy. Ale v autobuse som sa upokojila, veď ideme všetci „svoji“. Tak sme sa na začiatku pomodlili Anjel Pána a Pod Tvoju ochranu. Neskôr sme sa pomodlili ruženec, a potom sme sa popredstavovali. A už sme v Žiline, kde berieme troch sprievodcov. Nášho otca Martina Mojžiša a ďalších dvoch pre druhé skupiny. Otec Martin nás už predpripravil na situáciu na letisku. Na to vypočúvanie a kontroly. Pre niekoho je to možno bežné, ale pre mňa nie. Ja letím prvýkrát. Šťastlivo sme dorazili do Ostravy na letisko a už nás vypočúvajú, kontrolujú kufor, potom príručnú batožinu, ešte raz kontrola pasu a už mám palubný lístok v ruke. Aj lietadlo som si odfotila a už sme na palube a štartujeme. Let bol dobrý a ten výhľad z okienka bol prekrásny. Po prílete sme si upravili čas o hodinu dopredu kvôli časovému pásmu a ideme cez obrovské letisko plné chodieb a rôznych hál na parkovisko k nášmu autobusu a nášmu šoférovi Ryzekovi, ktorý nás bude voziť po celej Svätej zemi. Ideme do Nazaretu, kde budeme spinkať jednu noc. Otec Martin nám už dáva „prvé lekcie“ z rozlohy, rozdelenia, polohy a miesta všetkého, okolo čoho ideme. Je to studnica vedomostí. Po príchode do hotela si vyzdvihneme kľúče od izieb a ideme na neskorú večeru. V jedálni je celá jedna veľká stena obložená zbierkou peňazí – papierových bankoviek a mincí rôzneho pôvodu a druhu. Ale naše tam asi neboli. :o) Hore na izbu, vybaliť najnutnejšie, potom sprcha, prezliecť do pyžamka a popriať si dobrú noc. Zajtra nás čaká takmer celý svet.

18. 9. 2012 – utorok

Bola noc a nastalo ráno deň druhý. Ráno rýchlo pobaliť, lebo po raňajkách odchádzame a už sa do tohto hotela nevrátime. Budeme spinkať v Betleheme.
Naša dnešná prvá zastávka je Hora Tábor – hora premenenia.
Tu sa Ježiš premenil, odev mu obelel a tvár žiarila. Tu sa rozprával s Mojžišom a Eliášom. Tu chcel jeden z troch učeníkov, ktorí boli s ním postaviť tri stánky, lebo im tam bolo dobre.
Mali sme omšu v Mojžišovej kaplnke. Za prvými dverami bol drevený kríž, ktorý priniesol na svojej púti človek z Nemecka. Pešo ho doniesol do Ríma, ale zdalo sa mu to málo a tak ho doniesol až sem – do Svätej zeme. To bola jeho obeta Pánovi.
A čo ja obetujem Pánovi? Čím sa zapriem, aby som mu bola bližšie? Som tak pohodlná, že radšej niekoho poprosím, aby ma niekam odviezol autom, ako by som mala ísť pešo. A ešte k tomu niesť nejaké bremeno na pleciach ako pútnik z Nemecka? No, to určite.
Pane, daj mi prosím silu a odhodlanosť, aby som dokázala vstať a ísť za Tebou napriek všetkým prekážkam, ktoré budem mať v ceste. Daj mi silu, aby som sa tak ľahko nevzdávala a nasledovala Ťa na svojej ceste životom.
Naša druhá zastávka je Kána Galilejská.
Tu Ježiš premenil víno na vodu. Alebo opačne? Jasné, že Ježiš premenil vodu na víno, to nás len otec Martin skúšal, či dávame pozor na to, čo rozpráva. :o)
V krásnom kostolíku si naše dva manželské páry obnovili svoje manželské sľuby. V obchodíku oproti sme všetci mali možnosť ochutnať svadobné prípitkové víno – bolo dobré.
Svadba trvala obyčajne sedem dní, len počas sabatu bola prerušená, a potom sa veselo pokračovalo ďalej. Aj Ježiš so svojou matkou boli pozvaní na svadbu. Bolo veľkou hanbou a opovrhnutím neprijať svadobné rúcho, a tým odmietnuť pozvanie na svadbu. S Ježišom však už išli aj jeho šiesti učeníci, a preto im pochybelo víno. Preto Ježiš premieňa na prosbu svojej matky Márie šesť nádob vody na víno, za svojich šiestich učeníkov. Iba Ján opisuje vo svojom evanjeliu svadbu v Káne Galilejskej.
Ďalšia zastávka Nazaret.
Síce sme odtiaľto ráno vyrazili preč, ale vraciame sa sem, aby sme navštívili prekrásnu baziliku Zvestovania Pána. Okolie baziliky aj vnútro zdobia prekrásne mozaiky Panny Márie. Skoro každá krajina tu má svoje vyobrazenie Márie. Aj my – Slováci – tu máme svoju mozaiku Sedembolestnej Panny Márie. Samotná bazilika je rozdelená na dve časti. V spodnej je jaskyňa s oltárom na ktorom je nápis „Tu sa slovo telom stalo“. Tu sa Panne Márii zjavil anjel Gabriel, aby jej zvestoval, že našla milosť u Boha, počne a porodí syna, ktorý spasí svet. Mária pokorne prijíma Pánovu vôľu a podriaďuje sa Božiemu plánu s plnou vierou a dôverou.
Dokážem aj ja plne veriť a dôverovať Bohu? Alebo je to len odtiaľ-potiaľ. Nie je to aj u mňa tak, že Bože, verím Ti, ale… Som ako neveriaci Tomáš. Dokáž mi, Pane, že si a ja Ti uverím.
Pane, daj mi prosím čisté srdce Márie, aby som Ti vždy a vo všetkom plne verila a dôverovala Tvojim rozhodnutiam.
Za bazilikou je kláštor a kostol Sv. Jozefa. Pod kostolom je jaskyňa – byt alebo dielňa sv. Jozefa. Tu bývala svätá rodina po návrate z Egypta až pokým Ježiš nezačal verejne účinkovať.
Naim
Nezastavili sme sa v tomto meste, ale bola nám priblížená udalosť z tohto mesta.
Ježiš tu vzkriesil mŕtveho syna plačúcej vdovy. Prejavil sa ako súcitný človek, ktorý myslel na svoju matku, ktorá tiež bude plakať za svojím synom pod krížom. Ježiš ukázal svoje láskavé srdce a súcit s blížnym trpiacim človekom.
Pane, prosím, daj mi srdce láskavé a súcitné, aby som už neopovrhovala a nebola ľahostajná k biede a utrpeniu svojho blížneho.
Haifa
Prímorské mesto. Tretie najväčšie mesto Izraela a je prevažne židovské.
Navštívili sme kostol a kláštor karmelitánov – Stella Maris. Pôvodne bol františkánsky, a je postavený v tvare rovnoramenného kríža s veľkou kupolou uprostred. Zasvätený je Panne Márii, ale je postavený aj ku cti proroka Eliáša. Pod vyvýšeným oltárom s Pannou Máriou a Ježiškom je čierna jaskyňa proroka Eliáša.
Cézarea prímorská
Aj tu sme sa na chvíľočku zastavili. Videli sem pozostatky jedného z dvoch vodovodov, ktoré viedli z pohoria Karmel a dal ho postaviť Herodes Veľký. Bolo to sídlo rímskeho prefekta Pontského Piláta. Tu sv. Peter pokrstil stotníka Kornélia.
Trošku sme si namočili nohy v Stredozemnom mori. Pláž bola z toho najjemnejšieho piesku, čo sme zistili, keď sme si ho len horko-ťažko očistili z nôh, keď sme nastupovali do autobusu.
Pokračujeme cestou do Betlehema, kde budeme ubytovaní. Ideme aj cez Jeruzalem, ale len okrajovo. Jeruzalem so svojimi predmestiami je väčší a širší ako Paríž so svojimi predmestiami. Ale napriek tomu v Paríži žije viac ľudí.
Osem kilometrov od Jeruzalema je Betlehem. Je v Palestínskej oblasti. Nežije tu ani jeden Žid, ani len vkročiť sem nesmie. Išli sme cez hranice. A už sme v hoteli Golden Park Resort a je na poli pastierov. Všetci spia na siedmom poschodí, len my tri na druhom. Bolo toho dnes dosť, ale napriek tomu po absolvovaní večere sme sa ešte vybrali na krátku prechádzku okolo hotela. Však musíme vedieť, kde bývame.
Tak dobrú noc, aby som zajtra tiež vládala.

-M.-
Pokračovanie nabudúce…