Máj 2013

Úvodom

„Zas príde máj, ten lásky čas a každý z nás ju bude chcieť, ale lásky je málo pre ten veľký svet, musíme to lepšie vymyslieť“ – slová piesne, ktoré sú v tejto dobe dosť aktuálne. Len ako to máme vymyslieť, aby tej lásky bolo viac?
Príklad si môžeme zobrať z Panny Márie, ktorú si zvlášť v tento mesiac uctievame.
Ako si Ju ja uctievam? No, veď sa ráno modlím Zdravas, večer Zdravas a občas v nedeľu, keď prídem skôr do kostola, stihnem ešte aj posledný desiatok ruženca…
„Ruženec“ - prečo sa ho tak málo modlím? No, keby som mal viac času, tak určite by som sa každý deň modlieval svätý ruženec. Ale viete, taká je doba – nestíham nič. Ráno sa rýchlo pomodlím rannú modlitbu, hodím niečo do úst a už musím bežať do práce (do školy) – veď vždy prídem len tak-tak. A poobede? Veď poobede mám plno povinností. Ledva si stihnem o siedmej večer sadnúť k televízoru a pozrieť správy a seriál. Potom Facebook a hry na počítači (na mobile) a akurát dnes večer majú dávať v telke Barcelona - Real. Potom ešte poprepínam zopár kanálov a hneď je pol dvanástej. Večernú modlitbu stíham tak za tri minúty a šup do postele.
Áno, aj takto sa dá prežiť deň, týždeň, mesiac, rok, život. Ale čo bude potom? Akú odmenu dostanem po smrti? Ako mi to pomôže k večnému životu?
Skúsme pri tomto našom zhone nájsť si čas denne pol hodinku na modlitbu svätého ruženca. Uvažujme nad tým, ako by Panna Mária riešila jednotlivé životné situácie – s láskou, pokorou, trpezlivosťou, poslušnosťou,… Ale čo budem mať z toho ja? Aké výhody?
Panna Mária nám dala na to odpoveď prostredníctvom sv. Dominika a bl. Alana. Prisľúbení je viac, tu sú niektoré z nich:
- „Duše, ktoré sa mi odporúčajú skrze modlitbu ruženca, nezatratia sa“
- „Ja vyslobodím z očistca tých, ktorí boli oddaní ružencu“
- „Dostanete všetko, čo odo mňa žiadate skrze modlitbu ruženca“
- „Všetkým tým, ktorí rozširujú svätý ruženec, budem na pomoci v ich potrebách“
Už len pre tieto štyri prisľúbenia sa nám oplatí nájsť si denne pol hodinku.
Ak sa chceme denne modliť svätý ruženec, poprosme Ducha Svätého o vytrvalosť – uvidíte, pomôže – a potom si už nebudeme vedieť predstaviť deň bez tejto modlitby.
A lásky bude viac, lebo práve jeden človek sa pomocou Panny Márie priblížil k najväčšej Láske – k Pánu Bohu.

-ĽB-

Sviatosť birmovania

„Aká matka, taká Katka, aký otec, taký syn.“ Porekadlo nám týmto chce povedať, že deti sa podobajú na svojich rodičov. Môže to tak byť v prípade postavy, pekného hlasu, IQ, no v duchovnej rovine si musí svoje miesto nájsť každý sám.
Výchova, príklad rodičov je pre deti rozhodujúci, no nie určujúci. V rokoch dospievania sa musí každý sám rozhodnúť, či chce ísť cestou s vierou v Boha, alebo si zvolí inú cestu. Toto rozhodovanie nie je ľahké. Na jednej strane sú rodičia, starí rodičia, tradícia… a na strane druhej je to lichotivé „…buď už sám sebou… dokedy budeš počúvať mamičku?… dnes už je iná doba…!“
Sviatosť birmovania, príprava na birmovku sa odohráva práve v týchto rokoch života mladého človeka. Je to jedinečná príležitosť naštartovať v mladom človeku túžbu po pravde a zmysle života a vydať sa na cestu hľadania tej skutočnej Pravdy.
V príprave, na stretnutiach majú možnosť mladí ľudia spoznávať pravdy viery už objektívom dospelého človeka a pri svätých omšiach prežívať prítomnosť sviatostného Ježiša. Majú možnosť spoznávať starších bratov a sestry vo viere, zapájať sa do aktivít našej farskej rodiny.
Je veľmi ľahké, ale aj veľmi nerozumné odmietnuť niečo, čo nepoznám a na dlhé roky, možno navždy, stratiť poklad viery len preto, že bol zabalený v špinavom papieri. Príprava na sviatosť birmovania chce tomuto predísť, a tak pomôcť mladému človekovi správne vidieť problém viery a vytvoriť krásny vzťah k nebeskému Otcovi.

-mk-

Turíce - zoslanie Ducha Svätého

Potvrdenie tretej božskej osoby. Ducha, ktorý vychádza z Otca i Syna a zároveň je ich súčasťou. Ducha, ktorý nás posilňuje. Ducha, ktorý tu bol od začiatku a bude až do konca. Je o ňom zmienka v skutkoch apoštolov v druhej kapitole (porovnaj Sk 2,1-11). Vtedy zostúpil na učeníkov v podobe ohnivých jazykov a oni ním boli naplnení. V tej chvíli dokázali hovoriť rečami mnohých cudzích národov o skutkoch a zázrakoch, o živote, smrti a zmŕtvychvstaní nášho Pána, Ježiša Krista. Hovorili mnohým, aby mnohí porozumeli a uverili, čo sa tam dialo. V Jeruzaleme bolo vtedy veľa ľudí, lebo sa slávil židovský sviatok Týždňov (slávnosť pri ukončení žatvy). A všetci im rozumeli. Bol to zázrak Ducha Svätého.
Aké by to bolo úžasné, keby to takto fungovalo aj dnes. Zostúpi na mňa Duch Svätý a už budem vedieť cudziu reč a nebudem musieť chodiť na žiadne kurzy. To by bolo tak jednoduché. A v podstate to funguje stále. Veď dary Ducha Svätého, ktoré sme dostali pri našej birmovke sú stále s nami. Dary múdrosti, rozumu, rady, sily, poznania, nábožnosti a bázne Božej. Len sú skryté. Skryté v každom z nás. Prosme teda, aby nám cez dar poznania bola udelená milosť nábožnosti a bázne voči Bohu. Robme múdre rozhodnutia a dávajme rozumné rady. Pomôžme vždy s ochotou. Len nič nerobme nasilu. Musí to ísť z nás. Z hĺbky nášho srdca. Len keď je srdce čisté, môže naň pôsobiť Duch Svätý.
Duch Svätý je znázorňovaný ako ohnivý jazyk. Oheň, ktorý očisťuje človeka. Je znázorňovaný ako biela holubica, ako čistota srdca. Pri zostúpení na apoštolov prichádzal ako hukot z neba, čo sprevádza prudký vietor. Vietor, ktorý odnesie preč všetko zbytočné a ostáva miesto len pre vánok, pre dych Ducha života. Ducha, ktorý tu vždy bol a vždy bude.
Veď nemusíme poznať cudziu reč, aby sme si mohli rozumieť. Poznajme univerzálnu reč gesta. Usmiata tvár nám hovorí „som tu pre Teba“. A táto reč nech je doplnená aj našimi dobrými skutkami. Veď apoštoli hlásali nielen slovami, ale aj skutkami. Skutkami svojho života potvrdzovali učenie o Ježišovi a Jeho láske k nám. Buďme ako oni.
Mnohí v dnešnej dobe majú plné ústa krásnych rečí, ale skutok (výsledok) žiadny. Prečo by sme mali byť ako oni? Prečo by sme sa mali s nimi porovnávať? Pre ich krásne reči? To nič nedokazuje, len ich slabosť. Vieru praktizujú ako záujmový krúžok, keď im na ňu zvýši čas, ale nežijú ju. Reč treba doplniť skutkom. Tak bude reč pravdivá a plná Ducha Svätého. Ján vo svojom evanjeliu píše: „Vietor veje, kam chce; počuješ jeho šum, ale nevieš, odkiaľ prichádza a kam ide. Tak je to s každým, kto sa narodil z Ducha.“ (Jn 3,8). Nechajme, aby v nás pôsobil Duch Svätý. Nemusíme vedieť všetko, stačí nám pokora a poslušnosť. Zanietenosť konať v mene Pána Boha. Duch Svätý nás už usmerní svojím pôsobením. Počúvajme jeho šum. Nechajme sa viesť jeho vánkom.
Dbajme na to, aby sme svoje slová prenášali do skutočnosti. Aby sme plnili to, čo sme sľúbili. Aby sme našimi dobrými skutkami preukazovali, že nad nami bdie Duch Svätý, ktorý nás usmerňuje a posilňuje. Aby sme ostatným dávali živý dôkaz viery v Ježiša Krista. Aby sme boli praví kresťania podľa slova, aj podľa života.

-M.-