Jún 2009

Úvaha nad obrazom Tri ruky

Obraz indického maliara, ktorý sa farbami pokúsil priblížiť tajomstvo Svätej Trojice, Tri Božské osoby predstavil troma rukami namaľovanými v troch rozličných farbách a polohách.
Ruka na pravej strane je hore zdvihnutá, má farbu zelenú. Približuje nám Boha Stvoriteľa, ktorý je Bohom života a ktorý nás svojou zdvihnutou rukou chráni a zachováva každý deň. Do tejto ruky maliar namaľoval rybu, ktorá má oči otvorené - symbol, lebo aj náš Boh na nás stále pozerá, On nás pozná a vidí.
Ruka na ľavej strane je spustená dole k zemi, má farbu modrú. Pripomína nám nebo, ktoré opustil Ježiš Kristus a stal sa človekom, aby nás vykúpil. Na tejto ruke vidieť červenú krvavú ranu ako spomienku na obetovanie Ježiša Krista za nás na kríži. Živý vzkriesený Ježiš Kristus sa každý deň k nám nakláňa - vystiera svoju ruku, a keď ho prosíme, dáva nám odpustenie.
Medzi oboma rukami a nad nimi vidieť aj tretiu ruku a to v červenej farbe. Je to farba ohňa Svätého Ducha. V tejto ruke je špirála. Môžeme pri nej vidieť obraz vetra, Božieho dychu, ktorý všetko dáva do pohybu. Chce všetko dať do duchovného pohybu, aby sme všetci boli v spoločenstve v našej rodine Cirkvi - v spoločenstve všetkých.
Tieto tri ruky sú namaľované na žltom podklade - v Judei žltá farba je farba šťastia a radosti. Aj tento obraz nám chce ukázať, že kto sa o tieto ruky uchádza, bude šťastný a spokojný.
Chcem sa aj ja stotožniť s myšlienkou tohto umelca, že šťastie, radosť a spokojnosť je len s naším Stvoriteľom, Spasiteľom a Tešiteľom. Bože, svieť nám svetlom Tvojej jasnosti - osloboď nás od nejasného pohľadu. Obživ tento svet so svojimi farbami a pomôž nám, aby sme cez Najsvätejšiu Trojicu Vás všetkých toto obživenie pocítili a žili s Tebou v radosti.

-AŠ-

UDIALO SA…

V nedeľu 3. mája 2009, ktorá je v Cirkvi slávená ako Nedeľa Dobrého pastiera, strávili bohoslovci Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne v rôznych farnostiach Banskobystrickej diecézy. V malých skupinkách cestovali na miesta, kam ich pozvali miestni správcovia farností, aby povzbudili farníkov svedectvom viery a spoločne sa modlili za nové duchovné povolania.
Bohoslovci zažili srdečné prijatie od kňazov i veriacich a mali možnosť nielen sa s nimi stretnúť, ale aj spoznať život farských spoločenstiev. Seminaristi okrem iného asistovali pri liturgii svätej omše.
Aj v našej farnosti sme mali možnosť privítať štyroch bohoslovcov, ktorých ešte v nedeľu na slávnosť prvého svätého prijímania posilnil aj jeden diakon. Svojou účasťou podporili aj sobotnú večernú opekačku, ktorú pre našu mládež zorganizoval pán kaplán.
Peter Píš, navštívená farnosť: Veľký Krtíš:
„Bol som rád, že som bol práve tu. Zažil som láskavé prijatie z viacerých strán. S úctou a radosťou nás zobrali aj ľudia, ktorí možno až tak často do kostola nechodia. Bolo to milé, pekné, povzbudivé… Myslím, že nielen pre mňa, ale aj pre druhých.“
Peter Tóth, navštívená farnosť: Veľký Krtíš
„Osobitne zaujímavé bolo to, že kaplán ešte v sobotu vymyslel opekačku. Hneď po omši sme sa s mnohými mladými rozprávali, spoznávali a šli opekať. Bolo nás hádam vyše dvadsať. V nedeľu bola vo farnosti slávnosť prvého svätého prijímania. Prvoprijímajúce deti bývajú zvyčajne hanblivé, ale tieto nie – smelo odpovedali na otázky pána kaplána: pohotovo vedeli povedať, kto je Dobrý pastier, kto sú ovečky…“

Podľa správy uverejnenej na stránke www.bbdieceza.sk spracoval -RS-