Máj 2009

Zamyslenie

Na mojej krátkej ceste v Afrike som si uvedomila, že oni neučia mnohých obyvateľov čítať a písať – sú to deti prírody a školy nemali. Pri týchto vzdelávacích programoch im misionári a misionárky hovoria aj o našom Pánovi – počúvajú to s otvorených srdcom – chcú Pána poznať a odovzdať sa celkom Jemu.
V hlavnom meste bol prekrásny Boží chrám. Celý deň nebol zamknutý, mohli sme tam ísť, kedy nám srdce túžilo byť s Pánom. Prekvapilo ma, že aj domorodí obyvatelia tam sedeli a hľadeli na bohostánok, akoby viedli dlhý rozhovor s Pánom.
Na pravé poludnie ich tam sedelo asi toľko, ako vo všedný deň u nás na svätej omši. Boli veľmi sústredení, kontemplovali. Máme sa od nich čo učiť - sústredenej modlitbe a prijímaniu Božej lásky (keď sme sa pýtali, ako sa modlia, po chvíli odpovedali, že prijímajú Božiu lásku, aby ju mohli ďalej dávať všetkým). Aj my tú Božiu lásku dávame s radosťou ďalej alebo sa koncentrujeme len na seba a nič iné nás nezaujíma?
Bože, pomôž nám byť naplnení Tvojou láskou a rozdávať ju naplno ďalej – aby všetci cítili, že sme Kristovi. Vďaka Ti, Pane, že nám v tom pomôžeš.

-AŠ-

Mlčať je zlato

(reakcia na príspevok „Akí sme“ z Nášho hlasu 04/2009)

„Mlčať je preto ťažká cnosť, lebo ju nikto nevidí, keď sa v nej cvičíme. Ale jej vôňu neskôr pocíti každý, lebo vnáša pokoj do ľudského spolunažívania.“
Keďže osobne aj mňa trápi a nedarí sa mi ovládať svoj jazyk, chcem prispieť aj s mojou skúsenosťou či názorom a vyzývam aj ďalších čitateľov, aby sme sa zapojili do tohto ťažkého boja spoločne a aby sme si navzájom pomáhali v tom priateľským upozornením a s láskou, aby sme sa odnaučili hovoriť zle, negatívne o iných. Pán Boh nám nedal právo súdiť, nechal si to právo pre seba. Len On vidí z 360-stupňového uhla. Náš pohľad je skoro vždy omylný, lebo je len pohľad možno nie ani z jednej strany, možno je to pohľad len letmý a často skreslený našou dispozíciou na domýšľanie a dokresľovanie, niekedy aj svojou osobnou skúsenosťou.
Na viacerých miestach vo Svätom Písme sa dočítame, že Pánu Bohu je milá modlitba človeka čistého srdca.
Svätý apoštol Jakub vo svojom liste hovorí: „Ak si niekto myslí, že je bohabojný a nevie si jazyk držať na uzde, ten klame sám seba a všetka jeho bohabojnosť je daromná.“ (Jk 1, 26) Nezaškodí čítať celý jeho list. Ďalej svätý Bonaventúra hovorí: „Múdrosť má desať prikázaní: deväťkrát mlč a raz hovor!.“
„Mali by sme slovami šetriť ako skúpy peniazmi!“

Aj v piatok: „Postite sa svojím jazykom, to bude Bohu milšie a vašim blížnym osožnejšie!“
Najväčším našim problémom je asi to, že my za svojho nepriateľa považujeme presne toho, čo nám robí napriek alebo sme mu nesympatickí, alebo nás nenávidí. Zabúdame, že sme „nádoby“ - nádoby, aby vstúpil a prebýval v nás Duch Svätý. Máme byť sväté a čisté nádoby! No niekedy sa hriechom pošpiníme, niekedy sa hriechom znehodnotíme tak, že už v nás, alebo v našom „nepriateľovi“ je Pán Boh akoby v hrobe - mŕtvy - ale sú tam mučitelia - zlí duchovia, ktorí vlastne kričia z nás, alebo z iných proti nám, ako kričali v chráme Pánovi Ježišovi: „Čo Ťa do nás, Ježiš?“ Teda pamätajme: nie človek nám zle robí, ale zlý duch, ktorý je možno v ňom, možno v nás. A preto nám hovorí Pán Boh cez svätých: (svätý Páter Pio) „Vy nenávidíte, bojíte sa, osočujete svojich nepriateľov (ktorých nepoznáte), usilujete sa pred nimi skrývať, ale ja vám vravím: Máte sa za nich modliť, aby som na nich vylial svoju Otcovskú lásku a aj to urobím. Proste ma podľa mojej vôle, potom budú vaši nepriatelia proti vám bezmocní. Kto sa za nich nemodlí, toho vezmem na zodpovednosť na konci.“
A ešte na koniec chcem povedať, buďme ako jedno mužstvo v zápase o víťazstvo. Nedávajme si vlastné góly. Nepodkladajme si nohy! Pomáhajme vstávať jeden druhému. Nevyvyšujme sa nad iných, veď sme len prach! Nebojme sa usmiať na toho, ktorého stretávame v kostole. Pozdravme sa navzájom, nečakajme, kto by sa mal prvý! Predbiehajme sa v pozornostiach jedny voči druhým ochotou pomôcť, nebojme sa, že nás využijú. To všetko je pre Krista. Nehanbime sa jeden za druhého! Veď svätý Pavol hovorí: „Láska nech nie je pokrytecká! Milujte sa navzájom bratskou láskou! Nezmýšľajte vysoko, ale buďte naklonení nízkym! Nepokladajte sa za múdrych!“ (1 Rim 12, 16)
„Pozrite len, bratia, ako vás (Boh) povolal! Naozaj, niet (medzi vami) mnoho múdrych tela, ani mnoho mocných, ani mnoho urodzených. Boh si vyvolil práve to, čo je svetu bláznivé, aby zahanbil múdrych, čo je svetu slabé, vyvolil si Boh, aby zahanbil mocných.“ (Kor 1, 26)
Učme sa spoločne, aby sme išli za Kristom, nie od neho!

-O.A.-

Úvaha o Svätom písme

Biblia – akoby malá knižnica – knihy Starého zákona sú vyjasnené v Novom a Nový zákon akoby sa skrýval v Starom zákone. Knihy Starého zákona nadobúdajú svoj zmysel v Novom zákone a súčasne Nový zákon vysvetľujú. Znova si musíme uvedomiť, že Sväté písmo, Boží spis, je inšpirované Bohom. Sú tam Božie pravdy napísané z vnuknutia Ducha svätého, čiže autorom je sám Boh, kým svätopisec sa stáva druhotným autorom, ktorý napíše Božie pravdy Bohom zjavené, pravdy v ktorých Boh chce vyjadriť samého seba a večné rozhodnutie svojej vôle o spáse ľudí. Sú to knihy neomylne pravdivé, učia nás pravdu!
Všetky knihy sa skladajú zo spisov a sú kanonické. Hovorí sa, že sú autentické (authenikos – grécky znamená pravý, pôvodný). Sväté písmo bolo treba rozdeliť na state kratšie s uceleným obsahom. Celá Biblia je rozdelená na 1189 kapitol. Starý zákon na 929 kapitol a Nový 260 kapitol. Najdlhšou kapitolou je žalm 119, má 176 veršov. Je to alfabetický žalm, je to cesta podľa zákona Pánovho, cesta, ktorá sa páči Pánovi, napomína nás, usmerňuje nás, ako sa máme prihovárať nášmu Bohu, aby nás viedol a pomáhal nám na ceste k spáse. Úplne sa odovzdať Jemu, nasledovať Jeho a dôjsť k cieľu. Najkratší je žalm 117, iba 2 verše, ale je mesiášsky, predpovedá obrátenie všetkých pohanov na pravú vieru. „Aleluja, chváľte Pána všetky národy, oslavujte Ho všetci ľudia, lebo je veľké Jeho milosrdenstvo voči nám a pravda Pánova trvá na veky.“
Spisy Starého zákona sú zo 46 kníh a delia sa na:
1. Historické knihy: 5 kníh Mojžišových (Genesis, Exodus, Levitikus, Numeris, Deuteronómium), Kniha Józuova, Kniha sudcov, Kniha Rút, 2 knihy Samuelove, 2 knihy kráľov, 2 knihy kronické, Kniha Ezdrášova, Kniha Nehemiášova a Kniha Ester, Tobiáš, Judita a 1. a 2. kniha Makabejcov.
2. Poučné knihy: Jób, Žalmy, Príslovia, Kazateľ, Pieseň piesní, Múdrosť a Sirachovec.
3. Prorocké knihy: Izaiáš, Jeremiáš, (spolu s Nárekmi a Baruchom), Ezechiel, Daniel (knihy 4 väčších prorokov), Ozeáš, Joel, Ámos, Abdiáš, Jonáš, Micheáš, Nahum, Abakuk, Sofoniáš, Aggeus, Zachariáš a Malachiáš (knihy 12 menších prorokov).
Spisy Nového zákona sú z 27 kníh a delia sa na:
1. Historické knihy: Evanjeliá podľa svätého Matúša, Marka, Lukáša, Jána a Skutky apoštolov.
2. Poučné knihy: List apoštola Pavla Rímanom, 2 listy Korinťanom, List Galaťanom, Efezanom, Filipanom, Kolosanom, 2 listy Solúnčanom, 2 listy Timoteovi, List Títovi, List Filemonovi, List Židom, List Jakuba, 2 listy Petra, 3 listy Jána a List Júdu.
3. Prorocká kniha: Zjavenie apoštola Jána.

-AŠ-

Kvetný víkend 2009 v Banskej Bystrici

Od 3. - 5.apríla sa v Banskej Bystrici uskutočnilo stretnutie mladých z Banskobystrickej diecézy, nazvané Kvetný víkend. Na Kvetnom víkende bolo super. Z Veľkého Krtíša sme boli 11 mladí. Najviac sa nám páčil workshop: Ako sa stať mužom? Prakticky tam hovorili aj o tom, akí by mali byť otcovia, ako by mali vychovávať svoje deti a tak. Kto je skutočným mužom a kto sa na neho iba hrá?
Po ubytovaní na školách nasledovala úvodná svätá omša vo farskom kostole. Ďalší program bol v športovej hale Dukla, ktorú mladí z väčšej časti obsadili. Po otvorení Kvetného víkendu v ŠH Dukla sme si mohli vypočuť hymnu Kvetného víkendu v podaní zboru spevákov. Nasledoval vlajkový tanec v podaní skupiny študentov. A potom na česť Krtíšskeho dekanátu vystúpil otec Dominik Markoš, správca farnosti Sklabiná. Hovoril o falošných predstavách o Bohu. Precestoval celý svet a teraz nám podával jeho svedectvo, aký pohľad na Boha majú ľudia vo svete. Svoje svedectvo dopĺňal scénkami, ktoré mu pomohli stvárniť mladí. Zistili sme, že ľudia vo svete majú spoločných viacero falošných predstáv o Bohu. Vo svete si o ňom falošne myslia napríklad, že je to staručký deduško sediaci niekde na nebesiach, ktorý sa o nič nestará, nevychováva a ľudský osud je mu prakticky ľahostajný, dáva ľuďom absolútnu slobodu. Ďalšia falošná predstava je, že Pán Boh je stroj, ktorý kontroluje úplne všetko, ľuďom nedá žiadnu slobodu a všetko do bodky prikazuje a kontroluje. Na záver dňa sme sa rozdelili do skupiniek, ja som mal skupinku číslo 50, takže nás bolo dosť veľa a diskutovali sme o našich falošných predstavách o Bohu. Deň sa zakončil modlitbou chvál a presunom do školy.

V sobotu bola ráno práca v skupinkách a svätá omša v ŠH Dukla, mesto Veľký Krtíš malo na nej na starosti prosby, ktoré boli odvysielané aj na STV a TV LUX. Potom nasledovala podľa nás mužov najlepšia časť programu, workshopy, ako som v úvode článku spomenul. My muži sme sa vybrali na prednášku otca Antona Červeňa: Ako sa chlapec stáva mužom? Ohodnotili sme ju na výbornú.
Druhé miesto zaujali tiež sobotná skupina: Lamačské chvály. To tých tisícsto mladých vyšlo pred pódium a bolo to niečo ako koncert. To bola tiež skvelá show. Poobede sme v kostole sv. Alžbety robili adoráciu za mesto Veľký Krtíš. Modlili sme sa ruženec k Božiemu milosrdenstvu a spievali rôzne pesničky. Po programe sme sa rozišli do tried. Spali sme po triedach a naši spolubývajúci si robili nočné vtipy, napríklad napastovali kľučku, prezváňali sa, chrápali, ale inak bolo v pohode.
V nedeľu na záver sme mali svätú omšu vo farskom kostole celebrovanú otcom biskupom Rudolfom Balážom. Biskup zdôraznil potrebu evanjelizácie mladých ľudí medzi mladými a vyjadril túžbu, aby účasť mladých na ďalších ročníkoch Kvetného víkendu mala stúpajúcu tendenciu. Potom sme mladí vytvorili živý balónový obraz a už ostávala iba krížová cesta, ktorej sme sa kvôli časovej tiesni nezúčastnili. Všetkým mladým z Veľkého Krtíša sa na Kvetnom víkende páčilo a dúfame, že aj počas ďalších ročníkov sa na Kvetnom víkende zídeme v hojnom počte, podľa slov otca biskupa ešte vo väčšom.

-PK-