Marec 2009

Maškarný ples(k)

Bol dníček ako každý iný, ale predsa sa v niečom odlišoval. Bolo 15. februára 15:30, keď sa to všetko začalo. Všetky naše maskované deti privítali v Krajine-Nekrajine zázračný vodník a kocúr v čižmách. Oboznámili ich o našom nešťastnom osude. Zlý čarodejník nám totiž uniesol nášho dobrého kráľa. Čarodejník posielal rôzne úlohy a deti nám ich pomáhali riešiť. Najskôr sme spolu zmapovali našu rozprávkovú Krajinu-Nekrajinu. Prekonali sme púštnu búrku, premohli sme draka, aj dvoch. Zdolali veľmi úzky most nad hlbočiznou priepasťou a to s nákladom v rukách. Nakoniec sa nám všetkým spolu podarilo oslobodiť nášho dobrého kráľa. Za odmenu pozval všetkých na kráľovskú hostinu a každému podaroval tombolový lístok do „kráľovskej tomboly“. Všetci sme sa potom dobre zabavili a vytancovali. V tombole vyhral každý. O to sa postaral náš tajný hosť – pán kaplán na korčuliach.
Prišla aj dobrá víla, ktorá všetkým poďakovala za záchranu kráľa a rozprávkovej Krajiny-Nekrajiny. Zazvonil zvonec a Maškarnému ples(k)u bol koniec.A ako to vyzeralo? To si môžete pozrieť vo Fotogalérii.

-MM-

Predstavujeme vám…

…Diecézne centrum mládeže Maják v Španej Doline

DCM Maják vzniklo v dôsledku realizácie projektu Pastorácie mládeže na Slovensku, schváleného v roku 1998 Konferenciou biskupov Slovenska. DCM Maják bolo zriadené diecéznym biskupom Mons. Rudolfom Balážom dňa 1. júna 1999 ako centrum voľného času Sekcie pre mládež banskobystrickej diecézy a je zaradené do siete školských zariadení Ministerstva školstva SR s platnosťou od 1. januára 2002. Názov vychádza zo sémantického významu slova „maják“ (t.j. stožiar na šírom mori určujúci správny smer). Činnosť sa uskutočňuje v dedinke umiestnenej v historicky významnej oblasti Nízkych Tatier – Špania Dolina (11 km na sever od Banskej Bystrice).
DCM Maják je centrom života mládeže banskobystrickej diecézy a miestom života komunity dobrovoľníkov spolu s kňazom. Spoločne vytvárajú príležitosť pre prijatie mladého človeka rôznej vekovej skupiny, ktorý sem môže kedykoľvek prísť. Pravidelne tu prebieha program zameraný na pastoračnú starostlivosť o mladých, ako aj uspokojenie potrieb mladých v oblasti záujmového vzdelávania svojimi formačnými, výchovnými, vzdelávacími, záujmovými, rekreačnými a športovými aktivitami. Cieľom je pomáhať mladému človeku plnohodnotne prežívať svoj život v láske a zodpovednosti voči sebe a iným v duchu kresťanských ideí. Dôraz sa kladie na výchovu k manželstvu a rodičovstvu, výchovu k tolerancii a úcte k človeku, ako aj na prevenciu nežiadúcich sociálnych javov a enviromentálnu výchovu.

Pravidelné akcie: Aktivity DCM:

Renáta Foltánová:
V Španej Doline bolo super. Spoznali sme tam kopec nových ľudí a dobre sme sa tam zabavili. Mali sme tam vyhradený čas na oddych, ale aj na program, ktorý nám tam pripravili. Modlitby, ktoré tam boli, nás duchovne naplnili. Každé ráno sme išli do kaplnky na rannú modlitbu, na obed na omšu a večer na večernú modlitbu. Každé ráno nám v kaplnke pripravili „slovo na dnes“ a mali sme sa snažiť nejako ho dodržať. Našimi animátormi boli Rasťo a Zuzka a veľmi dobre sme si s nimi rozumeli. Rasťo je super človek, ktorý všetko vydrží a rád vyhovie človeku. Zuzka je super baba, s ktorou sme sa mohli porozprávať o všetkom. Otec Andrej je úžasný človek. Boli sme tam super partia. Boli sme na takej menšej - väčšej túre na haldách a v okolí. Trošku to trvalo, kým sme tam prišli, ale výsledok bol super - taký krásny výhľad. Vybavenie centra je super: sú tam poschodové postele, ale aj normálne, je tam spoločenská miestnosť, jedáleň, sprchy, kuchyňa, izby… Určite by sme sa tam chceli vrátiť a aj touto cestou by sme sa chceli poďakovať pánovi kaplánovi Michalovi Balážovi, že nás tam zobral a dal nám možnosť spoznať nových ľudí a užiť si víkend.
Lucia Procházková:
Bolo tam fantasticky. Myslela som si, že tam bude nuda a žiadna zábava, ale keď sme prišli - bolo tam super. Našla som si tam aj nových kamarátov, ktorí boli super. Ľudia, čo tam sú, boli úplne zábavní a bola s nimi „haluz“. Hrali s nami úžasné hry, pri ktorých sme sa nesmierne bavili a chodili sme na dobre unavujúce túry. Ale keď sme prišli z túry čakali na nás horúce poháre čaju, pri ktorých sme si rozprávali všelijaké vtipné veci. Najhoršie na tom bolo, že sme tam boli len tri dni, a preto by som sa tam chcela vrátiť aj na dlhšie, a keď to hovorím ja, to už stojí za to. Chcela by som sa preto poďakovať Renči, že ma presvedčila ísť tam a hlavne pánovi kaplánovi, že nám umožnil tam ísť a užiť si super víkend.

Na základe www.dcmmajak.sk a reakcií niektorých mladých spracoval pq

Svätý Bartolomej

Prečo som si vybral tohto apoštola?
Tohto apoštola som si vybral preto, lebo Bartolomej bol spolu s ostatnými apoštolmi naozaj svedkom veľkých Ježišových slov i jeho veľkých skutkov až po zmŕtvychvstanie, nanebovstúpenie a zoslanie Ducha Svätého.
Čím je známy?
Bol priateľom apoštola Filipa. Obaja ešte pred svojím povolaním za apoštolov patrili medzi tých, čo očakávali Mesiášov príchod. Preto len čo sa Filip zoznámil s Ježišom, vyhľadal Bartolomeja a povedal mu: „Našli sme toho, o ktorom píše Mojžiš v zákone aj proroci: Ježiša z Nazareta, syna Jozefovho.“
V čom bol výnimočný?
Výnimočný bol v tom, že žil mučenícky život a odovzdal sa Bohu celý až do konca svojho života.
Životopis
Bartolomej pochádzal z galilejského mestečka Kány (Jn 21, 2), ktoré ležalo na západ od Genezaretského jazera a na sever od Nazareta. Všetky najstaršie životopisy hovoria o mučeníckej smrti apoštola Bartolomeja, a to v Arménsku. Líšia sa však v opise smrti. Niektoré hovoria o ukrižovaní, iné o sťatí. Najčastejšie sa však spomína, že Bartolomej zomrel, keď mu za živa stiahli kožu z tela. Preto sa obyčajne vyobrazuje s veľkým nožom ako nástrojom svojho mučenia.
Podľa starých cirkevných autorov telesné pozostatky sv. Bartolomeja, alebo aspoň ich veľkú časť, preniesli v 5. storočí z Arménska do Mezopotámie, prípadne do Frýgie v Malej Ázii. Na konci 6. storočia sa objavili na Liparských ostrovoch pri Sicílii a v 9. storočí v juhotalianskom meste Benevente. Odtiaľ ich dal nemecký cisár Otto III. preniesť do kostola, ktorý dal postaviť na apoštolovu počesť na Tiberskom ostrove v Ríme. Sú však pochybnosti o tom, či Benevenťania dali cisárovi pravé ostatky a či si ich nenechali pre svoj kostol zasvätený svätému apoštolovi.

Čo si beriem ako ponaučenie a budem sa snažiť uplatniť si ho vo svojom živote?
Budem sa snažiť byť dobrým kresťanom a brať si ako ponaučenie jeho život a čerpať z toho iba poučné veci.

Dominik Buriš
IX.B - ZŠ Škultétyho

Poznámka redakcie: Tento článok vznikol ako súčasť prípravy birmovancov na sviatosť prijatia kresťanskej dospelosti, čiže birmovku, na hodinách náboženskej výchovy.