Január 2009

Teraz je milostivý čas

„Hľa, teraz je milostivý čas, teraz je deň spásy!“ (2 Kor 6, 2) Tieto slová svätého apoštola Pavla, ktoré venuje Korinťanom vo svojom druhom liste, ma napadajú a taktiež ma napadali takmer počas celého roku 2008. Keď sa totiž čo i len na chvíľku obzrieme spätne dozadu, nedá nevšimnúť si, že počas minulého roku sa našej farnosti dostávalo od Pána Boha obrovské množstvo milostí.
Vo februári roku 2008 došlo k dlho očakávaným organizačným zmenám týkajúcich sa diecéz a cirkevných provincií Slovenska. Boli vytvorené dve nové diecézy a taktiež sa zmenili hranice niektorých diecéz. Náš dekanát a teda aj naša farnosť bola začlenená do Banskobystrickej diecézy, ktorú spravuje otec biskup Mons. Rudolf Baláž.
Postupne po Veľkej noci začali našu farnosť, na pozvanie pána dekana, navštevovať vzácni hostia. Koncom apríla to bol spevácky zbor Ad Una Corda z Pezinka. V máji prijali do svojich srdiečok sviatostného Krista naši najmenší. Po slávnostiach prvého svätého prijímania, zavítali do našej farnosti pátri redemptoristi - misionári z Bratislavy. Zotrvali u nás deväť dní a pripravili pre našich farníkov a našu farnosť nádherné chvíle strávené s nimi v prítomnosti Najsvätejšej Trojice.
Týždeň po ich odchode prijali mladí našej farnosti sviatosť birmovania. V ten deň k nám zavítal náš nový diecézny biskup - Mons. Rudolf Baláž, ktorý v závere slávnostnej svätej omše prisľúbil pre našu farnosť, a na výpomoc nášmu pánovi dekanovi, kaplána. Neprešiel poriadne ani celý mesiac od birmovky a my sme mohli privítať u nás nového kaplána Michala Baláža.
V tomto období nastal čas prázdnin a dovoleniek. Po dvojmesačnom oddychu slávila naša farnosť hody - slávnosť Narodenia Panny Márie a o tri týždne neskôr aj 10. výročie posvätenia farského chrámu. Práve hodovú svätú omšu prišiel opäť celebrovať otec biskup Mons. Rudolf Baláž, ktorý nám zanechal aj niekoľko podnetov.
Začiatkom októbra sa začali aj prípravy našich detí a našej mládeže na prijatie sviatostí. Súčasťou tejto prípravy sa stala aj mládežnícka svätá omša v rámci Týždňa Cirkvi pre mládež. Svojou návštevou nás poctili a túto omšu podporili aj mladí z Diecézneho pastoračného centra v Španej Doline, ktorí zanechali našim mladým aj niekoľko svedectiev.
Po štvortýždňovej adventnej príprave prišiel čas Vianoc a naša farnosť opäť vítala vzácnych hostí. Dostalo sa jej totiž možnosti organizovania v poradí už 13. celodiecézneho stretnutia ľudí dobrej vôle na vyjadrenie nesúhlasu s legálnym vraždením nenarodených detí na Slovensku. Na konci roka tak k nám už po tretíkrát zavítal otec biskup, ktorý celebroval slávnostnú omšu a v nej požehnal aj billboard na vyjadrenie nesúhlasu s umelými potratmi. O týždeň neskôr zase mali príležitosť naši farníci ísť na púť na Staré Hory, kde náš dekanát spolu s dekanátom Šahy mali za úlohu postarať sa o tradičný program púte.
V závere misií v našej farnosti, páter Michal Zamkovský povedal, že misie len začínajú. Na každom z nás je, ako však budú aj v našej farnosti pokračovať. Myslím, že v týchto chvíľach je naozaj milostivý čas aj pre našu farnosť, ktorá tento rok opäť bude môcť privítať pátrov redemptoristov, ktorí prijali pozvánku nášho pána dekana na obnovu misií v našej farnosti.

-RS-

Nechajte maličkých žiť!

V poradí už 13. celodiecézne stretnutie všetkých ľudí dobrej vôle sa uskutočnilo dňa 27. decembra 2008 vo farskom kostole Narodenia Panny Márie vo Veľkom Krtíši. Toto stretnutie sa koná každoročne v inom dekanáte Banskobystrickej diecézy na vyjadrenie nesúhlasu s legálnym vraždením nenarodených detí na Slovensku. Tohtoročné stretnutie zorganizovala naša farnosť v spolupráci so zborom Holúbky z Kríža zo Žiaru nad Hronom.
Celý program sa začal o 9:30 vianočnými koledami v podaní Zboru Krista Kráľa z Veľkého Krtíša. Potom nasledovalo hudobno-slovné pásmo Holúbkov z Kríža „Nechajte maličkých žiť“, ktoré sa dostalo aj k svätému otcovi Jánovi Pavlovi II. a od roku 1996 ho opakovane vysiela aj Slovenský rozhlas. Po tomto pásme boli na programe živé svedectvá. Vyvrcholením celého programu bola slávnostná svätá omša, ktorú viedol banskobystrický diecézny biskup Mons. Rudolf Baláž. Otec biskup v homílii zdôraznil, že pánom ľudského života nemôže byť žiaden človek, jedine Boh. V súvislosti s každoročnou liturgickou spomienkou na malých mučeníkov – neviniatka, počas vianočného obdobia, otec biskup pripomenul, že kým na príkaz kráľa Herodesa vo vtedajšom Betleheme a okolí prišlo o život asi 37 detí, umelým potratom v súčasnosti každoročne prídu o život milióny detí v mnohých národoch sveta.
Otec biskup požehnal vo svätej omši billboardy s výzvou „Nezabiješ svoje dieťa umelým potratom“, ktoré sú aktivitou laikov angažovaných za ochranu ľudského života. Cieľom billboardov je pripomenúť, že Božie prikázanie „Nezabiješ!“ sa vzťahuje aj na nenarodené deti.
„Prajem Veľkému Krtíšu, aby to bolo mesto i farnosť, kde sa chráni ľudský život, lebo tak nám to káže piate Božie prikázanie.“ (Mons. Rudolf Baláž, 27. december 2008, Veľký Krtíš)

Aj nenarodené deti žijú svoj krátky ľudský život, a preto ich musíme chrániť, pomáhať im, modliť sa za ich zdravie a narodenie. Naše modlitby však potrebujú aj otcovia a matky, ktorí často rozhodujú o osude svojich počatých detí. Rovnako aj lekári a ostatní zdravotnícki pracovníci, ktorí vplývajú na rozhodovanie rodičov a v ľahostajnosti, nevedomosti, či pod tlakom sa podieľajú na zabíjaní nenarodených. Modlime sa aj za vedeckých pracovníkov, výskumníkov, farmaceutov, aby ich túžba po nových poznatkoch, objavoch, úspechu či zisku nespôsobovala viac smrť nevinných, ale naopak, aby sa vďaka ich úsiliu začal chrániť ľudský život už od počatia. Prosme aj za múdrosť a Božie vedenie pre našich poslancov a politikov a za ukončenie zabíjania nenarodených v našej krajine. (vybraté z Listu otca biskupa Baláža zo dňa 8. januára 2009)

-RS-

Máme najliberálnejší zákon na svete, v dôsledku ktorého je v našom štáte dieťa do 12. týždňa najohrozenejšou bytosťou. Ak ho nebude chrániť jeho matka, nijaký zákon jej nebude brániť v rozhodnutí zabiť svoje dieťa. To je veľký apel na všetkých rodičov, najmä na tých, ktorí si myslia, že veria v Boha, aby nezabíjali nenarodené deti. Je to krutý útok na bezbranného a nevinného človeka. (vybraté z Pastierskeho listu otca biskupa Baláža na Slávnosť Narodenia Pána 2007)

Svätá Lucia

1. Prečo som si vybrala tohto svätca?
Pretože aj keď zápasila so smrťou, tak sa stále modlila za stálosť kresťanov a obrátenie pohanov.
2. Čím je známa?
Že tajne zložila sľub, že ostane pannou po celý život, ktorý venuje službe Spasiteľovi.
3. V čom bola výnimočná?
Aj keď ju chcel dať vladár odviesť, zneuctiť a usmrtiť, Lucia sa nepohla z miesta, hoci robili všetko možné.
4. Životopis
Meno svätej Lucie je v Cirkvi veľmi slávne. Narodila sa koncom tretieho storočia v Syrakúzach na Sicílii. Jej rodičia boli zemania a dobrí kresťania. Od malička bola vychovávaná zbožnou matkou, ktorá ju vodila k hrobom svätých mučeníkov. Zvlášť si obľúbila svätú Agátu, ktorá bola umučená v sicílskom meste Katánii a ju si vyvolila za vzor. Tajne zložila sľub, že ostane pannou po celý život, ktorý venuje službe Spasiteľovi. Po otcovej smrti ju chcela matka vydať. Lucia prosila Boha, aby prekazil toto spojenie. Jej matka upadla do ťažkej choroby, ktorá ju trápila štyri roky. Lucia prehovorila svoju matku, aby išli k hrobu svätej Agáty. Tá sa jej v spánku zjavila a oznámila, že matka sa uzdravila. Jej sľub panenstva sa páčil Bohu a preslávil mesto Syrakúzy. Svätá Lucia vyrozprávala svojej matke, čo jej zjavila svätá Agáta a prosila ju, aby jej umožnila splniť sľub daný Bohu. Po návrate začali predávať svoj majetok a pomáhať chudobným a biednym. Ohrdnutý ženích (pohan) zahorel hroznou nenávisťou a obžaloval Luciu pred vladárom Paschasiusom z márnenia majetku a z kresťanstva. Bola to doba krvavého prenasledovania kresťanov za cisára Diokleciána. Uväznená Lucia sa odmietla vzdať viery. Rozbesnený vladár ju chcel dať odviesť, zneuctiť a usmrtiť. Ale ona sa nepohla z miesta, hoci robili všetko možné. Pokúsili sa ju na mieste upáliť, ale plameň vytvoril oblúk a ani sa jej nedotkol. Na rozkaz jej kat prebodol mečom hrdlo. Zápasiac so smrťou modlila sa za stálosť kresťanov a obrátenie pohanov. Umrela 13. decembra 304. Jej mučiteľ Paschasius bol u cisára obžalovaný z utláčania, uväznený a popravený.
5. Čo si beriem ako ponaučenie?
Aj keď ju chceli odviesť, zneuctiť, usmrtiť alebo na mieste upáliť, stále bola verná Bohu a modlila sa za kresťanov.

Lucia Prochzková
IX. A - ZŠ Škultétyho

Poznámka redakcie: Tento článok vznikol ako súčasť prípravy birmovancov na sviatosť prijatia kresťanskej dospelosti, čiže birmovku, na hodinách náboženskej výchovy.