November 2008

Týždeň Cirkvi pre mládež 2008

Tento rok v dňoch 14. až 23. novembra je už piatykrát vyhlásený celoslovenský projekt Týždeň Cirkvi pre mládež, ktorý vychádza z iniciatívy Sekcie pre mládež Rady pre rodinu a mládež Konferencie biskupov Slovenska. Tento týždeň sa nesie v duchu myšlienky, že Cirkev je tu pre mládež - nie mládež pre Cirkev. „Cirkev má veľa čo povedať mládeži a mládež má veľa čo povedať Cirkvi. Tento obojstranný dialóg musí byť úprimný, jasný a odvážny.“ (Ján Pavol II.: Christifideles laici 61)
V tomto čase sa po celom Slovensku o to intenzívnejšie konajú rôzne aktivity pre mladých ľudí: mládežnícke omše, modlitbové a biblické stretnutia, prednášky, besedy, koncerty, filmové večery a iné akcie - už piaty rok tvoria náplň Týždňa Cirkvi pre mládež v slovenských mestách a obciach. Zmyslom týždňa je zvýrazniť vzťah Cirkvi k mládeži a poukázať na dôležitosť ľudskej i duchovnej formácie mladých tak, aby mládež prežívala slobodu v zodpovednosti, tvorivosti a angažovanosti.
V rámci tohto týždňa sa uskutoční aj tradičný celoslovenský halový futbalový turnaj o putovný pohár predsedu Konferencie biskupov Slovenska. Na dedinách sa pripravujú športové dni zamerané na volejbal, futbal, pingpong či biliard, spoločenské hry, rôzne workshopy, kde budú mladí maľovať na sklo, vyrábať evanjelizačné tričká a pod., prednášky o móde, výlety do hôr, diskotéky na gospelové piesne a iné. V mestách budú okrem iného športové turnaje s účasťou mladých, prednášky na témy blízke mladým, ako sú vzťahy, móda, nebezpečenstvo drog, osobné svedectvá mladých, divadelné scénky, filmové večery s diskusiou o premietnutom filme, plesy a iné spoločenské stretnutia.
V rámci Týždňa Cirkvi pre mládež sa pripravuje:

Súčasťou akcie je aj súťaž o aktivitu týždňa. Viac informácii na mladez.kbs.sk.
Tento rok by ani naša farnosť nemala ostať výnimkou, pretože dňa 22. novembra 2008, t.j. sobota, sa o 9:30 vo farskom kostole Narodenia Panny Márie vo Veľkom Krtíši uskutoční mládežnícka omša a po nej je pripravený program pre mládež. Svojou návštevou by nás v tento deň mali poctiť aj mladí z Diecézneho centra mládeže v Španej Doline.
O tom, či a aké ďalšie aktivity sa pre mládež chystajú v našej farnosti, sa dozviete vo farských oznamoch, ktoré vyhlasujú kňazi každú nedeľu na konci svätej omše.
Dnešný svet sústreďuje pozornosť na vonkajšie výkony a viditeľný zjav, pričom nedoceňuje pravé, zväčša neviditeľné hodnoty a tak nezohľadňuje skutočný vnútorný stav človeka. Tak často dochádza k disproporciám medzi tým, čo sa od mládeže očakáva a tým, čo je realitou. To spôsobuje zmätok a nedorozumenie. Mladým ľuďom sa síce zdôrazňuje, že sú budúcnosťou spoločnosti a že je v ich silách zmeniť svet, no zároveň sa označujú za nezodpovedných a povrchných. Obdivuje sa ich krása a šikovnosť, ale vyčíta sa im úpadok kultúry, rôzne závislosti (alkohol, drogy) a nemravnosť. Mladí naozaj žijú v istej možnosti voľby dvoch svetov – dobrého alebo zlého. Preto im treba jasne povedať, že pre ten lepší svet potrebujú mať pevný bod vo svojom vnútri, bez ktorého napokon nezostanú ani krásni, ani šikovní a už vôbec nie schopní zmeniť svet k lepšiemu. (vybraté z Pastierskeho listu biskupov mladým zo dňa 11. novembra 2006)

-RS-

Svätá Magdaléna z Nagasaki

1. Prečo som si vybrala tohto svätca?
Pretože sa mi páčil jej životopis a celkovo jej spôsob života, akým žila. Obetovala sa pre ľudí, starala sa o ranených, tešila všetkých slovami a službou lásky.
2. Čím bola známa?
Rozhodla sa celkom zasvätiť Bohu ako dominikánska terciárka. Pomáhala kresťanom, vyučovala katechizmus, krstila deti.
3. V čom bola výnimočná?
Bola dominikánska terciárka, rozhodla sa dobrovoľne prihlásiť ako kresťanka, obliekla si svoj habit, zobrala so sebou batôžok plný duchovných kníh, aby mala nad čím meditovať vo väzení. Uväznili ju a všemožne sa ju pokúšali odvrhnúť od viery. No jej viera bola taká silná, že ju nedokázali presvedčiť.
4. Celý jej život
Svätá Magdaléna sa narodila v roku 1611 v Nišizaka pri japonskom meste Nagasaki. Jej rodičia boli presvedčenými a horlivými kresťanmi. Bola krásna a milá ku každému. Ešte keď bola mladá, jej rodičia a bratia boli odsúdení na smrť. Zomreli pre svoju vernosť kresťanskému presvedčeniu. V roku 1624 Magdaléna spoznala dvoch augustiánskych mníchov - Františka od Ježiša a Vincenta od svätého Antona. Ich hlboká nábožnosť ju veľmi priťahovala. Rozhodla sa celkom zasvätiť Bohu ako dominikánska terciárka. Pomáhala kresťanom, ktorých vtedy trápilo rozsiahle prenasledovanie. Dodávala odvahu tým, čo ju strácali, vyučovala deti katechizmus, prosila portugalských obchodníkov o almužnu pre chudobných.
V roku 1629 hľadala spolu s ďalšími kresťanmi útočisko v horách okolo Nagasaki pred prenasledovateľmi, ktorí všade šírili strach a utrpenie. Všetkých sa snažila povzbudzovať vo viere, starala sa o ranených a zmučených ľudí, navštevovala chorých, krstila deti, tešila všetkých slovami aj službou lásky. Aby účinne predišla apostáziám mučených a týraných kresťanov, rozhodla sa dobrovoľne prihlásiť ako kresťanka. Obliekla si svoj terciárny habit, zobrala si so sebou malý batôžok plný duchovných kníh, aby mala vo väzení nad čím meditovať. Uväznili ju a všemožne sa pokúšali zlomiť jej vieru. No nedokázali ju presvedčiť ani ponuky výhodného sobáša, ani hrozby mučenia. 1. októbra ju zavesili za nohy na šibenici, pričom hlavu a hruď mala už v jame, ktorá bola vykopaná pod šibenicou. Navyše ju ešte aj prikryli dekou, aby jej sťažili dýchanie. Hrdinská mladá žena odolávala mukám trinásť dní vzývajúc mená Ježiš a Mária. Poslednú noc sa spustil veľký lejak. Jama, v ktorej mala hlavu, sa naplnila vodou a Magdaléna sa utopila. Stalo sa to 15. októbra 1634. Tyrani jej telo spálili a popol rozsypali do mora.
Za svätú bola vyhlásená spolu so skupinou šestnástich dominikánskych mučeníkov rôznych národností. Všetci boli usmrtení v Japonsku. Prvý usmrtený z tejto skupiny bol svätý Vavrinec Ruiz, ktorý bol filipínskej národnosti. Blahorečenie celej skupiny prebehlo 18. februára 1981 v Manile na Filipínach a svätorečenie 18. októbra 1987 v Ríme. Spomienku na celú skupinu mučeníkov slávime 28. septembra. Symbolom svätej Magdalény je palma.

5. Čo si beriem ako ponaučenie a budem sa snažiť uplatniť si to vo svojom živote?
V budúcnosti by som sa chcela stať katechétkou ako bola svätá Magdaléna a chcela by som pomáhať ľuďom.

-anonym-

Poznámka redakcie: Tento článok vznikol ako súčasť prípravy birmovancov na sviatosť prijatia kresťanskej dospelosti, čiže birmovku.