Júl - August 2008

Pochválený buď Ježiš Kristus!

Keď po vysviacke otec biskup Rudolf Baláž oznámil, že prvé miesto môjho kňazského pôsobenia bude Veľký Krtíš, pre mňa to veľké prekvapenie nebolo.
Až do „osudnej“ birmovky vo farnosti Vrbovka, by ma však také niečo nenapadlo. V Krtíši som predtým nikdy nebol, tento kraj som nejak zvlášť nepoznal. Na spiatočnej ceste z Vrbovky do seminára nás pán dekan Kosorín pozval na faru, ukázal nám izby pripravené pre kaplána. Od tohto momentu som začal rozmýšľať aj nad touto možnosťou. Všetko som to však zveril Božej prozreteľnosti a zároveň sa modlil za farnosť a ľudí, ku ktorým budem poslaný.
To, že som tu, je podľa mňa dôkazom účinnosti modlitby. Boli vypočuté Vaše modlitby za nového kaplána a aj moje za moju budúcu farnosť. Viem, že som na správnom mieste, lebo to chcel Boh.
Rád by som sa všetkým poďakoval za úžasné prijatie do farskej rodiny. Som veľmi rád, že som kňazom práve tu a pre Vás. Zo začiatku som sa však trošku zľakol všetkých očakávaní, ktoré sa na mňa kládli. Neviem konať zázraky. Chcem sa však spolu s Vašou spoluprácou o ne snažiť. V tom totiž spočíva žitie či živorenie farnosti. V tom, ako sa každý člen angažuje na jej živote, v tom, ako sa každý z nás snaží o svoj duchovný rast, ako si plní svoje povinnosti. K tomuto kňaz len napomáha, konkrétna snaha, miera ochoty a otvorenosti je na každom jednotlivcovi.
Som tu pre Vás, sme tu pre Vás, poďme spolu konať zázraky – rozširovať Božie kráľovstvo tu na zemi.

-mib-

Leto s Pannou Máriou

Je tu čas prázdnin, dovoleniek, čas fyzického a duševného oddychu pre mnohých z nás.
Pútnických miest, kde človek môže fyzicky aj duševne pookriať, je na Slovensku dosť. Od tých najbližších až po tie najvzdialenejšie.
Tohto roku som mala možnosť navštíviť najnavštevovanejšie pútnické miesta v Poľsku a posilniť sa vo viere.

„Badz pozdravena Matko“

Taký je nápis na kostole svätého Petra apoštola v rodisku nášho pápeža Jána Pavla II. vo Wadoviciach, ktorý bol postavený na počesť uzdravenia Jána Pavla II. po atentáte na svätopeterskom námestí. Rodný dom Jána Pavla II., farský kostol, kde miništroval.
Kalvária Zebrzydowska - pobudnúť v kláštore Bernardýnov, duchovne aj fyzicky absolvovať krížovú cestu na tomto pútnickom mieste. Prehliadka historických pamiatok Krakova, pobudnúť v Lagevnikoch, sanktuáriu Božieho milosrdenstva, vypočuť si príhovor setry Márie Terézie, byť na svätej omši v slovenskej kaplnke Božieho milosrdenstva, prežiť deň na Jasnej Hore v Czenstochovej - národnom pútnickom centre, ktoré ročné navštívia štyri milióny pútnikov.
V Božej prítomnosti s Pannou Máriou - to je ponuka, ktorú keď neodmietnete, vraciate sa domov posilnení vo viere a naplnení láskou.

-ipa-